"Роскосмос" публикува сателитна снимка на тектоничен разлом, причинен от мощното земетресение на 6 февруари в Турция. Снимката беше публикувана в неделя в официалния Telegram канал на държавната корпорация, предаде ТАСС.

"Роскосмос продължава космическия мониторинг на последствията от земетресението в югоизточната част на Турция", се казва в надписа към изображението от сателита Canopus-V. За сравнение към публикацията е приложена и снимка от руския спътник "Ресурс-П", направена през юли 2021 г.

На 7 февруари Роскосмос обяви използването на всички налични сили и средства на руската спътникова групировка за дистанционно наблюдение на Земята за наблюдение на ситуацията.

На 11 февруари телевизионният канал Habertürk съобщи за образуването на гигантски тектоничен разлом с дължина 200 м и дълбочина 30 м в провинция Хатай в югоизточна Турция. В маслиново поле е открита пукнатина с дълбочина около 30 метра и ширина до 200 метра. Сателитите Maxar регистрираха "пробив" в земята с денивелация от няколкостотин метра близо до турския град Нурдаги.

Роскосмос публикува и сателитни снимки на летището на Хатай - преди и след земетресението.

Снимка: Роскосмос