Френско-германският подвижен робот "Идефикс" (Idefix), който от 2027 г. ще събира проби от Фобос - една от двете луни на Марс, беше представен в Тулуза, Франция, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

С помощта на пробите учените ще могат да придобият по-ясна представа за ранната Слънчева система.

Роувърът с тегло 25 килограма и с височина 51 сантиметра, стъпил на четирите си крака, ще бъде включен в японската мисия Ем Ем Екс (MMX), която се очаква да бъде изстреляна през септември 2024 г., за да изследва Фобос и Деймос - другата луна на Марс.

Подвижният робот "Идефикс" ще бъде спуснат на Фобос от сондата на мисията Ем Ем Екс в началото на 2027 г. Операцията ще бъде деликатна, тъй като теглото на роувъра на марсианска луна, която е много по-малка от Земята, едва ли ще надвишава десет грама и той може да се повреди при кацането.

"Как ще отскочи? Нямаме ни най-малка представа как роувърът ще се държи върху тази все още слабо проучена повърхност", каза научният ръководител на мисията Патрик Мишел от френския Национален център за научни изследвания (CNRS).

Ако всичко върви по план, "Идефикс", ще измине около стотина метра и ще събере проби от повърхността. Захранваният от слънчеви батерии роувър ще прави и снимки.

Информацията, събрана по време на мисията, включително пробите, взети от "Идефикс", могат да хвърлят светлина върху "ранната история на Слънчевата система и върху "марсианската среда", допълва Патрик Мишел.

Роувърът е кръстен "Идефикс", за да напомня за френския сателит "Астерикс", изведен в орбита през ноември 1965 г., каза Стефан Мери, ръководител на проекта Ем Ем Екс в Националния център за научни изследвания.

Идефикс е кученцето от комиксите и филмите за известния галски герой Астерикс.