Специалисти от ракетно-космическата корпорация "Енергия" разработват нов ракетен двигател, който използва за гориво йод и ще бъде тестван в края на юни, предаде ТАСС.

През 2022 г. е планирано двигателят да бъде тестван на борда на Международната космическа станция и на товарния кораб "Прогрес", оповести пресслужбата на корпорацията.

"Наземните изпитания на двигателя ще се състоят в края на юни", заяви един от ръководителите на проекта, инженер-конструкторът Павел Щербин.

Специалисти от РКК "Енергия" са патентовали система за съхраняване и подаване на йод за бъдещия електроракетен двигател, поясниха от пресслужбата.

Руснаците разясняват, че днес електроракетните двигатели работят с ксенон, но йодът е доста по-евтин. Освен това системата за подаване на ксенон е сложна, по-тежка и заема доста място. Тези проблеми отпадат, ако се използва йод.

Предимството на йода е, че лесно може да се съхранява в твърдо агрегатно състояние, след което много лесно може да премине в газообразно състояние.

От РКК "Енергия" заявяват, че подобен двигател ще е поне 10 пъти по-евтин от сегашните, като най-напред той ще навлезе при сателитите, където ще се използва за донастройване на орбитата им. Съществува потенциал йодният двигател да задвижва и транспортни кораби и дори космически кораб извършващ полет до Луната.