Астронавтите се възстановяват трудно от загубата на костна маса по време на космически полет, дори година след като са се върнали на земята, съобщи АФП, цитирана от БТА.

Учени от института "Маккейг" към университета на Калгари в Канада са изследвали 17 астронавти на Международната космическа станция (МКС) - 14 мъже и три жени преди полета им в космоса, при завръщането им на Земята, шест месеца след кацането и след още шест. Те са започнали работа през 2015 г.

Предизвиканата от гравитацията костна атрофия в космоса, подобна на остеопорозата, отдавна се изучава от специалистите. Астронавтите трябва да тренират по няколко часа на ден, за да ограничат увреждането на опорно-двигателния апарат. Малко е известно колко време им е необходимо, за да се възстановят след кацане.

Учените са направили сцинтиграфия на костите на пищяла (който понася почти цялото тегло на тялото) и лъчевата кост (предмишницата), за да оценят тяхната плътност и устойчивост на счупване. Изчислили са и ефекта от физическите упражнения в безтегловност и при завръщането на Земята.

Една година след полета при 16 астронавти е отчетена непълна резорбция на пищяла, който е загубил до 2% от костната си плътност в сравнение с периода преди полета. Колкото по-дълъг е престоят в орбита (6-7 месеца), толкова повече увреждания са нанесени на костната система. След 12 месеца девет от астронавтите не са се възстановили напълно. Увреждането е сравнимо с десетилетие загуба на костна тъкан на Земята, ако не и повече.

"Освен това доказваме, че архитектурата на костите е трайно променена", казва д-р Стивън Бойд, съавтор на изследването, пред АФП.

"Микрогравитацията е най-драстичното физическо бездействие, което съществува", коментира д-р Гиймет Гоклен-Кох, ръководител на отдела за космическа медицина във френския Национален център за научни изследвания. "Дори и да спортувате по два часа на ден, през останалите 22 часа сякаш сте били в леглото", добавя лекарката, която не е участвала в изследването.

От няколко години обитателите на МКС разполагат с нова машина, разработена от НАСА - ARED (Advanced Resistive Exercise Device - Уред за тренировки с повишена резистентност). Той оказва съпротивление на тялото, подобно на гравитацията, позволявайки клякане, работа с бицепси, работа с корема...

"Трябва да се правят повече такива упражнения, за да бъде намалена загубата на костна маса", казва Стивън Бойд.

За бъдещите пилотирани полети до Марс - много по-дълги от шест месеца, това е пречка, в допълнение към проблемите с космическата радиация и психологическото въздействие на дългото затваряне в ограничено пространство. "За екипажа няма да е лесно да стъпи на марсианска повърхност, когато пристигне... Полетът е много инвалидизиращ", смята д-р Гоклен-Кох.