Изригването е едно от 15-те най-мощни излъчвания на светлинна, топлинна и кинетична енергия в цялата история на наблюдение на Слънцето, предава Kaldata.

НАСА съобщи, че силата на изригването е толкова голямо, че жителите на щатите Охайо и Индиана ще могат да наблюдават северно сияние. Слънчевите изригвания често са съпроводени от подобни явления.

Вижте снимки на слънчеви изригвания >> >> >>Слънчевите изригвания са причина за възникването на магнитни бури, което оказва влияние върху здравето и психиката на много хора, върху навигацията на космическите апарати и върху чувствителната електроника на Земята.

В края на миналия ден (05.09) слънчевите петна №2665, неочаквано изхвърлиха огромен обем коронална маса, а изригването се оценява от учените от високия клас X9,5 и дори по-висок. 

Гигантско слънчево изригване застрашава Земята >> >> >>Слънчевата маса се движи със скорост над 400 км/с и застига Земята след от 1 до 3 дни. Въпреки, че има риск за хората с високо кръвно налягане, то изригването от клас Х9 въобще не не най-мощното, което сме преживявали и няма да сложи край на нашата цивилизация. През 2005 г. е имало изригване от клас Х17, а през 2003 г. от клас Х28.

Изригването от 2003 година е можело да бъде опасно за нашата цивилизация, но за късмет не е било в посоката на нашата планета. Подобно изригване е регистрирано преди 158 години от Ръчард Карингтън и сега е познато като „Събитието Карингтън“.

Учените считат, че на нас наистина много ни е провървяло (някои учени считат, че думата „провървяло“ не е много удачна). Ако изхвърлянето на слънчева маса бе в посока на нашата планета, всички орбитални спътници щяха да бъдат унищожени, както и всички земни енергийни системи. Според пресмятанията, световната икономика би издържала една седмица, а възстановяването на предишния живот би отнело много десетилетия.

Слънцето замалко да предизвика ядрена война >> >> >>