SpaceX изстреля 4-членен екипаж до Международната космическа станция с помощта на използвани вече ракета и капсула, съобщи Асошиейтед прес.

Астронавтите от САЩ, Япония и Франция трябва да достигнат до МКС рано събота сутринта след 23-часов полет със същата капсула "Дракон", която беше използвана от SpaceX миналия месец май. Те ще изкарат шест месеца на борда на орбиталната лаборатория.

Вижте снимки от старта >> >> >>

За пръв път компанията заложи на вече използвани капсула и ракета за извеждането в орбита на астронавти на НАСА, след като от години снабдяваше МКС с товари. Ракетата беше използвана миналия ноември по време на втория полет на астронавти. Съобразявайки се с тенденцията, командирът на екипажа Шейн Кимброу и останалите членове изписаха инициалите си върху саждите на ракетата, надявайки се да поставят традиция.

За астронавтката от НАСА Меган Макартър полетът е нещо като дежа вю. Тя беше настанена в същото кресло и в същата капсула, с която съпругът й Боб Бенкен беше изстрелян по време на първия пилотиран полет на SpaceX.

Членове на екипажа са японецът Акихико Хошиде и французинът Тома Песке, първият европеец, който лети с търговска пилотирана капсула.

Ръководителят на компанията Илон Мъск, носещ маска, проведе кратка среща с астронавтите от НАСА преди полета им в космическия център "Кенеди".

Въпреки ранния час, много зрители се стекоха по близките пътища около космодрума, за да наблюдават изстрелването на ракетата Falcon един час преди изгрев слънце. Този полет беше отложен с един ден, за да бъде оползотворена по-добрата метеорологична обстановка на Източното крайбрежие на САЩ, припомня агенцията.

Френският астронавт Тома Песке отлита за втори път в Космоса като командир на четиричленния екипаж на Международната космическа станция. Той е първият европеец на борда на частния космически кораб "Дракон 2" на американската компания SpaceX.

Като командир на екипажа френският астронавт трябва да извърши стотина научни експеримента и четири излизания в открития Космос.

За първи път Песке полетя през 2016 г. на борда на "Съюз" за шест месеца на орбиталната станция.

Освен с опитите, много от които на Европейската космическа агенция, той се прочу с революцията в комуникацията от Космоса с редовен борден дневник по френската телевизия и радио и 85 000 изумителни снимки на нашата планета, които радваха неговите фенове в социалните мрежи.

Многобройните фенове на космическия герой на Франция вече очакват с въодушевление новия епизод.

И ако по думите му новата мисия е "голяма чест", френски експерти отбелязват изоставането на европейския проект с ракетата носител Ariana пред силната конкуренция на САЩ.