Университетът в Съри, Англия, оповести за първото в историята успешно прилагане на активно събиране на космически боклук в околоземна орбита, предаде ТАСС.

На сайта на учебното заведение се съобщава, че това е направено с помощта на мрежа, спусната от експериментален спътник.

"Спътникът RemoveDEBRIS успешно използва бордова мрежа в орбита - първото в историята на човечеството демонстриране на технология за активно почистване на космически боклук", се казва в съобщението.

Въпросният космически боклук е уловен на 16 септември. Видео, на които се вижда улавянето му, е качено на сайта на университета. В рамките на експеримента спътникът уловил кръжаща метална отломка, използвана като имитация на космически боклук. За улавянето й допринесли 6 електродвигателя в краищата на мрежата.

"Резултатите от изпитанията на тази технология ни доставят огромна радост - заяви Гилиелмо Алиети от университета. - Идеята може да изглежда проста, но заради сложността при използването на мрежа в космоса бяха нужни няколкогодишно планиране и упорита работа на инженери от екипа ни." На учените били нужни 6 години, за да създадат модел на мрежата.