"Ноема" - най-мощният радиотелескоп в северното полукълбо, предназначен да търси радиация в галактики, от днес разполага с 10 антени във Френските Алпи, предаде Франс прес.

Първият етап от осъществяването на проекта "Ноема" приключи, оповести Френският център за научни изследвания. Специалисти от центъра уточниха, че 10-те антени, всяка от които с диаметър 15 метра, вече функционират.

"Ноема" принадлежи към ново поколение радиотелескопи, известни като милиметрични радиотелескопи. Те са като допълнение към оптичната астрономия.

"Докато тя е чувствителна най-вече към горещата Вселена (звездите), радиотелескопите като "Ноема" изследват студената Вселена (райони с температура около минус 250 градуса Целзий), по-специално газ и прах в междузвездното пространство, които са в основата на формирането нови звезди и планети", поясниха от центъра.

Тази нова астрономия позволява да се изследва еволюцията на Вселената с надеждата един ден да разберем как са се формирали първите звезди след Големия взрив.

"Ноема" дава също възможност да се открият звезди, които са скрити от облаци междузвезден прах и е невъзможно да се наблюдават с помощта на оптични инструменти.