Специалист възстанови с безпрецедентни подробности кадри от авариралия космически апарат "Аполо 13", след като експлозията застрашава живота на тримата астронавти преди 50 години, съобщи Би Би Си.

Заради критичната ситуация тогава е снимано малко. Образният специалист Анди Сондърс успява да извлече ясни снимки от 16-милиметров филм, заснет от екипажа.

За инцидента Джак Суигърт информира командването с останалата в историята фраза "Хюстън, имаме проблем". Заради него екипажът използва лунният модул като спасителна лодка. Той обаче има ресурси за два дена за двама астронавти. Затова специалистите на НАСА трябва да измислят как да ги използват за трима за четири дена.

Астронавтите Ловел, Суигърт и Хейз са в студен и влажен модул с ограничено количество вода. Планът за връщането им обаче успява. Въпреки мрачната прогноза екипажът се снима с 16-милиметрова камера. Кадрите обаче са с много лошо качество.

На възстановените снимки се вижда как командирът Джим Ловел се опитва да успокои обстановката, като пуска музика, а пилотът Джак Суигърт дори успява да заспи в склада. Друга снимка ги показва привидно весели.

"Най-странното е колко спокоен е екипажът, предвид сериозната ситуация, условията и предстоящите критични моменти" - каза Сондърс.

В една от сцените астронавтите се хранят. Изсушената храна обаче е трябвало да се смесва с гореща вода, а те са имали само студена. Ловел по късно казва, че почти не е ял и е отслабнал с 6 кг.