Стартъп на име Living Carbon е възприел доста интересен подход за борбата с глобалното затопляне. Екипът се надява, че може "да направи дърветата по-добри", помагайки за намаляване на вредните емисии в атмосферата.

Компанията съобщи, че е успяла да модифицира генно дървета, така че те да изсмукват повече въглероден диоксид и безопасно да го отделят. Смята се, че това може много да помогне за справяне с климатичното изменение.

Проблемът е, че съществуващите днес технологии за улавяне на въглероден диоксид по този начин са изключително скъпи и не са демонстрирани в голям мащаб. Залесяването с повече дървета по принцип е възможно решение, но изследванията показват, че на цялата планета няма достатъчно място за засаждане на всички дървета, необходими за компенсиране на емисиите на парникови газове на човечеството. Така че на теория правенето на всяко отделно дърво по-ефективно за регенериране на атмосферния въглерод е привлекателно предложение, но не и така лесно осъществимо.

Екипът на Living Carbon работи именно в тази област. Идеята му е дърветата не само да улавят повече въглероден диоксид, а и да бъдат оборудвани с естествен фунгицид, така че да се намали скоростта, с която те се разлагат. По този начин въглеродът може да остане изолиран за по-дълго време.

Целта на проекта звучи много хубаво, но всяка технология за разпространение на генно модифицирани организми в природата може да доведе до неподозирани други проблеми и да се превърне в заплаха за целия хабитат. Затова и подобни идеи обикновено са обект на много критики, а мнозина смятат, че те могат да донесат повече вреди, отколкото ползи.