Шимпанзетата, живеещи в близост до хора, губят присъщото си поведение, съобщават учени от Института за еволюционна антропология "Макс Планк".

Предишни проучвания показват, че тези примати имат доста сложна култура в сравнение с останалите маймуни, пише Science.

Шимпанзетата използват различни инструменти, за да си набавят храна и общуват помежду си не само със звуци, но и със сложна система от жестове. Учените са установили, че не всички групи от шимпанзета са еднакво развити. Някои използват дървени и каменни примитивни чукове за счупване на ядки, но това умение не е достъпно за други, които пък са овладели майсторенето на тънки пръчки, с които ядат мед от пчелните кошери.

Изследователите обаче забелязали нещо странно - колкото по близо живеят шимпанзетата до хората, толкова по-малки са техните умения и способности.

Проведените наблюдения обхващат 144 групи от шимпанзета в 15 различни страни, а резултатът е, че в райони с висока степен на антропогенно въздействие, шансът приматите да проявят по-развити и уникални свои способности е с 88% по-малък.

Според авторите на изследването, при продължително пребиваване в близост до хората, много умения за примати се губят завинаги.

Човешката цивилизация действа стресиращо за групите на шимпанзетата и намалява тяхната популация. Това затруднява прехвърлянето на опит от поколение на поколение, както и намалява шансовете за откриването на нови способи и инструменти от приматите.

Учените са отбелязали, че трябва да се вземат специални мерки за запазване на "културното наследство" на шимпанзето - по-специално за защита на приматите от прекомерно човешко присъствие, защото хората влияят "деградиращо" на маймуните.