Ново изследване, публикувано в списанието Nature Communications, проучи могат ли инструментите в най-новите марсоходи на НАСА да открият живот на Земята.

Придържайки се към каменистите, сухи среди на Марс, изследователите избраха за тестова площадка делта на пресъхнала река в най-сухата пустиня на Земята - Атакама в Чили.

Сравнете пустинята Атакама с Марс >> >> >>

Техният първоначален анализ използва някои от най-модерните налични инструменти, за да провери има ли микробен живот в събраните проби. Резултатът е положителен. Уредите намират микробен живот, но той е толкова неясен и недостатъчно проучен, че не може да бъде положително идентифициран.

Следва същинският опит. Учените използват научните инструменти за търсене на живот на марсоходите Curiosity на НАСА и предстоящия марсоход ExoMars от Европейската космическа агенция.

Апаратите обаче не откриват живот. Единствено инструмента SAM на Curiosity дава признак, че е открил следи от специфични органични съединения.

Ако го има, животът на Марс със сигурност няма да е добре проучен и ще е напомня на микробите в почвата от Атакама.

"Ако биосигнатурите не могат да бъдат открити в земни проби, където както сегашният, така и древният живот са ясно документиран, не трябва да очакваме тези инструменти да могат да откриват доказателства за живот от ранната история на Марс", коментира ученият от НАСА Карол Р. Стокър.

"Трябва да внимаваме да тълкуваме отсъствието на сериозни доказателства за живот като доказателство за неговото отсъствие!", предупреждава изследователят.

Това превръща връщането на проби от Марс на Земята в най-сигурния метод за откриване на живот на Червената планета. Планирано е първите марсиански проби да бъдат върнати на Земята през идното десетилетие.