Изследване на учени от Национална лаборатория "Лорънс Ливърмор" в САЩ и университета Джон Хопкинс разкрива, че ядрените бомби могат да са последната линия на защита на Земята от астероиди.

Доскоро се смяташе, че обстрелването на космически обекти с атомни или водородни бомби не би имало никакъв ефект. По мнението на специалистите от НАСА най-добрият вариант за отклоняването на астероид от сблъсък със Земята е в него да се блъсне кинетична сонда, докато обекта е на стотици хиляди километри от нашата планета.

Много от обкръжаващите ни астероиди обаче не са открити, а в някои случаи може да е твърде късно за подготвяне и изпращане на кинетична сонда.

"Обстрелването на астероид с ядрени бомби е много ефективно, ако до сблъсъка му със Земята остава по-малко от година. Обектът няма да се отклони, но ще се раздроби, което ще промени характеристиките на удара и може значително да намали силата и щетите от него", споделя Патрик Кинг от университета Джон Хопкинс.

"Възможно е силата на удара да се намали с 99.9%, ако астероидът се раздроби добре от ядрена бомбардировка", допълва учения.

Симулирано раздробяване на астероид с ядрена бомбардировка

Снимка: Lawrence Livermore National Laboratory

Учените са използвали данните и суперкомпютрите на Национална лаборатория "Лорънс Ливърмор" в САЩ, за да моделират обстрелване със заряд от 1 мегатон на обект с големина от 100 метра.

За да бъде успешна, стратегията се нужда от конкретни изчисления. Попадение на грешното място и по грешното време може да разполови астероида, което потенциално би го направило дори по-опасен.

Учените обаче отбелязват, че ядрените оръжия, които сме свикнали да асоциираме с унищожението на човечеството, може да се използват и за неговото спасение.