Учени от университета на Базел, Швейцария, са открили нова функция на малкия мозък, пише сп. "Протоколи на Американската академия на науките", цитирано от БТА.

Известно е, че тази част на мозъка отговаря за движението и контрола на мускулите. Настоящото проучване показва, че тя играе важна роля и в запаметяването на емоционални преживявания.

Изследването е обхванало 1400 доброволци, които са наблюдавали различни изображения - както неутрални, така и емоционално наситени, докато мозъчната им активност е записвана с ядрено-магнитен резонанс (ЯМР).

Направените тестове са показали, че хората запомнят по-добре снимките, които предизвикват у тях емоционална реакция - както положителна, така и отрицателна. При това е отчетена повишена активност в малкия мозък.

Изследователите са открили също, че малкият мозък изпраща сигнали до други части на мозъка, включително амигдалата и хипокампуса, за които вече е известно, че играят важна роля при формирането на паметта и обработката на емоциите.

"Резултатите показват, че малкият мозък е неразделна част от мрежата, която е отговорна за по-доброто съхранение на емоционална информация", пишат изследователите.

Учените обясняват, че добрата памет за емоционални събития е важна за оцеляването. Например, ако човек преживее и си спомни страшно събитие, е по-вероятно да го избегне в бъдеще. Тази характеристика обаче има и обратна страна - силните негативни преживявания могат да предизвикат чувство на постоянна тревожност.

Според специалистите настоящото изследване може да помогне за по-доброто разбиране как се формира посттравматично стресово разстройство и как то може да бъде лекувано в бъдеще.