Изследователи твърдят, че са създали най-голямата компютърна симулация на Вселената досега. Освен това тяхната разработка е достъпна в интернет и всеки потребител може да я изтегли напълно безплатно, но има уловка - че обемът ѝ е 3000 терабайта.

Симулацията е дело на международен екип, свързан с Центъра за изчислителна астрофизика в Ню Йорк, САЩ. Учените са създали виртуалната Вселена, използвайки ATERUI II - най-мощният астрономически суперкомпютър в света. Наречена Uchuu (японската дума за "космическо пространство"), симулацията съдържа зашеметяващите 2,1 трилиона елементи, обхващащи 9,6 милиарда светлинни години.

Експертите смятат, че това е най реалистичната симулация на Вселената до този момент, показваща нейната еволюция за повече от 13 милиарда години. Разработката показва и как се "държи" тъмната материя с разширяването на Вселената.

"Uchuu е като машина на времето: можем да вървим напред, назад и да спрем във времето. Можем да "приближим" една галактика или да я "намалим", за да визуализираме цял клъстер. Можем да видим какво се случва всеки момент и на всяко място във Вселената от най-ранните ѝ дни до сега, като съществен инструмент за изучаване на космоса", коментира Джулия Ф. Ереза, един от авторите на изследването.

Подробности за разработката си учените споделят в статия, публикувана в списание Monthly Notices на Кралското астрономическо дружество. А ако все пак сте решили да изтеглите симулацията и разполагате с необходимия капацитет, ето линк към страницата на GitHub.