Учени от Австралия са изобретили пластмаса, която може бързо да се самовъзстановява след повреда, пише в. "Дейли мейл".

За целта специалистите от университета на Нов Южен Уелс са добавили специален прах във влизащата в състава й течна смола. Възстановяването става при стайна температура под въздействието на LED осветление, което предизвиква химическа реакция. Процесът отнема само един час.

3D отпечатаната пластмаса има по-малко въздействие върху околната среда от конвенционалната, но все още не е устойчива. Новата разработка предлага решение на този проблем.

Използваната прахообразна добавка е слепващ агент, който позволява да се възстановяват и свързват помежду си мрежата от елементи, съставляващи печатния материал.

Възстановяването става чрез директно насочване на ултравиолетови светодиодни лампи към повредената пластмаса. Учените са експериментирали с отпечатана на 3D принтер цигулка и са установили, че възстановената пластмаса е също толкова здрава, колкото и новата.

Изследователите се надяват, че технологията им ще намери приложение в сфери като производството на електроника и сензори и дори на обувки.