Учени планират да приложат за пръв път технологията за засяване на облаци, за да предизвикат силни валежи в някои райони на индийската столица Делхи с надеждата, че те ще са достатъчни, за да справят за седмица със смога, който тежи върху най-замърсената столица на планетата. Това каза ръководителят на проекта, цитиран от Ройтерс и БТА.

Целта на "засяването на облаци" е промяна на времето, подобряваща способността на облаците да произвеждат дъжд.

Качеството на въздуха в Делхи рязко спада всяка година в навечерието на зимния сезон. Тогава студеният въздух улавя и задържа замърсителите от различни източници, сред които моторните превозни средства, производствени мощности, запрашаване от строителството и горене на селскостопански отпадъци.

Учените очакват облачност над града около 20 ноември и се надяват, че тогава облаците ще са достатъчно големи и с високо съдържание на влага, за да успеят да предизвикат обилни валежи чрез манипулирането на облаците със соли, каза Маниндра Агравал, изследовател в Индийския технологичен институт в Канпур и ръководител на проекта.

Изследователският проект на стойност около десет милиона рупии (120 000 щатски долара) покрива площ от сто квадратни километра и предвижда впръскване в облаците на смес от соли, сред които и сребърен йодид, каза Агравал.

Управата на града с население от 20 милиона души, обитаващи територия от около 1500 квадратни километра, вече затвори всички училища, спря строителните дейности и заяви, че ще наложи ограничения върху превозните средства в опит да контролира замърсяването на въздуха.

Индексът на качеството на въздуха в Делхи рано сутринта в четвъртък бе 506 - стойност, която се определя като "опасна" от швейцарската организация IQAir.

Делхи се нуждае от обилни и повсеместни валежи, които да отмият замърсителите, а слабият дъжд може да влоши ситуацията, каза Гуфран Беиг, директор на агенцията за наблюдение на качеството на въздуха на федералното правителство SAFAR. той добави, че настоящите въздушни течения пренасят дима от изгарянето на земеделските отпадъци в щатите Пенджаб и Хариана в столицата Делхи, която има собствени източници на замърсяване и където в момента почти няма вятър.

Правителството на Делхи иска одобрение за проекта от Върховния съд, който разглежда дела и петиции, свързани със замърсяването.

Няколко страни, сред които Мексико, САЩ, Китай, Индонезия и Малайзия, вече са използвали технологията за посяване на облаци, за да предизвикат дъжд, да подобрят качеството на въздуха и да осигурят вода за посевите по време на суша. През 2021 г. план за "засяване на облаци" над планините на Ню Мексико с цел увеличаване на снеговалежите бе оттеглен заради обвинения, че биха могли да бъдат отровени хора и природата.