Преди около година бяха открити значителни източници на фосфин в атмосферата на Венера. Според мнозина безцветният газ е възможен признак на живот, тъй като често е резултат от разграждането на органична материя тук, на Земята. Газът обаче може да има и различен от биологичния произход, което тушира темата за "откриването на живот на Венера". Екип от Масачузетският технологичен институт (MIT) обаче е проверил наново данните и смята, че най-вероятно Венера е обитаема.

Вижте как изглежда Венера >> >> >>

Гъстата атмосфера на планетата, пълна с въглероден диоксид, може да е дом на микроорганизми, които също са устойчиви на невероятно разяждащите капчици сярна киселина, които ги заобикалят.

Във високите части на атмосферата на Венера, температурата и въздушното налягане са сходни със земните, като единствената пречка за живота е сярната киселина. Учените от MIT твърдят, че тя може да бъде неутрализирана от присъствието на амоняк, който също е наличен в атмосферата на планетата.

"Животът може да създава своя собствена среда на Венера", пишат изследователите в статия, публикувана в списанието Proceedings of the National Academy of Sciences.

Авторите стигат по-далеч в твърденията си, заключвайки, че амонячният газ в атмосферата може да бъде резултат от биологични процеси, вместо от мълнии или вулканични изригвания, както беше предложено в предишни изследвания.

Това е интригуващо заключение - но нищо друго освен изпращане на сонда в атмосферата на Венера не може да потвърди или отхвърли хипотезата.

НАСА и Европейската космическа агенция планират да изпратят две мисии до най-близкия ни планетарен съсед в рамките на следващите 10 до 15 години. Очаква се сондите да проверят именно наличието на живот в атмосферата на Венера.