Създадоха нов инструмент с изкуствен интелект, който може да открива Covid-19 дори при хора без симптоми. Системата вече се обсъжда за одобрение от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA).

Апаратът носи името Tiger Tech COVID Plus Monitor. Той представлява лента за ръка със сензори за светлина и малък компютърен процесор. Всичко това позволява да се засичат биомаркери на коронавируса, като например хиперкоагулация - често срещана аномалия при Covid-19, която кара кръвта да се съсирва по-лесно.

Ако инструментът бъде одобрен, това ще бъде първото скринингово устройство, което е базирано на изкуствен интелект и официално може да се прилага в медицината. Все пак от FDA подчертават, че лентата за ръка не е предназначена да диагностицира Covid-19. Изобретението в никакъв случай не трябва да се прилага като заместител на обичайния PCR тест.

Специалистите изтъкват, че Tiger Tech COVID Plus Monitor може да бъде по-скоро допълнителна предпазна мярка, която да се използва заедно с проверка на температурата. Заедно двата инструмента за скрининг могат да бъдат прилагани за ограничаване на разпространението на вируса в редица обществени заведения, включително болници, училища, администрация, паркове, стадиони и летища, обясняват от FDA.