В заливите на мексиканския остров Гуадалупе, намиращ се край бреговете на полуостров Калифорния бе заснета може би най-голямата бяла акула в историята.

Кадрите са били уловени от научна експедиция, а експертът маринист Маурисио Падила е нарекъл голямата акула "Дийп Блу" или "Дълбоко синьо". Нейната дължина е била около 7 метра, което означава, че теглото й със сигурност е около два тона и половина. Зоолозите са единодушни, че акулата е била бременна, заради което е била толкова едра.

Макар видеото да е било заснето преди няколко години, то придобива популярност след като наскоро е излъчено по Discovery.

Годишно се случват между 70 и 100 атаки на акули върху хора, като средният брой на смъртни случаи е 15.

В черно море също се срещат акули, които са от семейството на Бодливите акули. Те са с доста по-малки размери от бялата акула и се хранят с по-дребни риби като попчета, скумрия и др. Отличителната черта на акулата срещана в българските води е, че тя не е агресивна и дори избягва контактите си с хората.

Голямата бяла акула от своя страна е силно раздразнителна и агресивна, а големите й размери й позволяват лесно да убие човек. Основното й оръжие обаче са 7-те реда изключително остри зъби, чиито общ брой е над 80.

Голямата бяла акула не се среща в Черно море, но обитава Средиземно море, в басейна на който влизат Бяло, Йонийско и Адриатическо море. Тъй като акулите търсят по-хладки води през лятото, те мигрират в посока именно на Адриатическо море, а това е причината Хърватия да е една от страните в Европа с най-голям брой документирани смъртни случаи в следствие на нападение на голяма бяла акула.

Техният брой обаче не може да се сравни с този на атаките по крайбрежията на Америка и Австралия - макар и от един и същи вид, европейските големи бели акули са по-спокойни.