Изпратеният преди 15 години европейски сателит около Марс - "МарсEкспрес" - е направил множество снимки и замервания около Червената планета. Между 2012 г. и 2015 г. са били направени радарни проучвания на Южния полюс на Марс, но учените едва сега са готови с цялостния им анализ, показващ че там има 20-километрово езеро от течна вода.

Вижте къде точно се намира езерото >> >> >>

Публикувани от Европейската космическа агенция изображения показват местоположението на езерото, а според учените има възможност подобен воден басейн да има и другаде под ледените шапки на планетата.

"Това е една много малка зона, която проучихме", заявява авторът на изследването Роберто Оросей. Учените разкриват, че доскоро малката резолюция на сондата "МарсEкспрес" била проблем за техните изследвания, но с търпение и нови алгоритми те успели да неутрализират този проблем.

Езерото е покрито от слой замръзнал въглероден диоксид и марсиански прах и пясък, като то се намира на 1.5 километра дълбочина от повърхността. Това означава, че то е защитено от космическите лъчи и "съответства на условията за възможно съществуване на форми на живот".

На Земята също има подобни езера, намиращи се под замръзналата повърхност на Гренландия и Антарктида. Най-известното е езерото "Восток", което се намира на около 4 километра под замръзналата повърхност на Антарктида. Въпреки, че "Восток" се намира под дебел слой лед от поне 25 милиона години в него има живот, като се срещат необичайни за останалата планета бактерии.

Именно езерото "Восток" служи като доказателство, че стига животът да е възникнал, той би могъл да оцелее, скрит в течна вода под плътен лед. Освен на Марс, течна вода под лед има на спътника на Юпитер - Европа, и на луната на Сатурн - Енцелад.

Учените са почти убедени, че вода в течно състояние има и на други луни от Слънчевата система, както дори и на Плутон. Все още обаче не е била пращана сонда, която да кацне върху ледена повърхност и да вземе проби на място.