Американски учени са установили, че Андромеда е проявила канибализъм и преди около два милиарда години е погълнала "посестримата" на нашата галактика Млечен път, пишат в. "Дейли експрес" и сайтът Енгаджет, позовавайки се на публикация в сп. "Nature Astronomy".

Вижте как изглежда галактиката Андромеда >> >> >>

За учените не е тайна, че "едри" галактики като Андромеда са склонни да "похапват" околни галактики с по-скромни размери. Именно на този космически канибализъм масивната галактика дължи халото си от звезди. За специалистите обаче е било трудно да установят колко "жертви" е погълнала Андромеда с течение на времето, нито колко неутолим е бил гладът й.

Сега, използвайки компютърни модели, учени от университета на Мичиган са установили, че съществена част от външното хало в действителност е съставено от една галактика, безмилостно погълната от Андромеда.

"Астрономите отдавна изучават Местната група - група от над 50 галактики, сред които Андромеда и Млечният път. За нас беше шокиращо да открием, че нашата галактика е имала посестрима", казва Ерик Бел от изследователския екип.

Погълнатата галактика, наречена M32p, е била със солидни размери, отстъпвайки по големина единствено на Андромеда и Млечния път.

Откритието разрешава още една загадка: за произхода на сателитната галактика на Андромеда, известна като M32. Според учените "странната" спътница в действителност е останка от погълнатата галактика.

Бел допълва шеговито, че изследването дава не само сериозна научна информация, но и показва колко "подла" е Андромеда. И макар на този етап да няма вероятност огромният ни ненаситен съсед да погълне нашата галактика Млечен път, според учените това все някога ще се случи.