Как да създаваме съдържание в интернет, без да застрашаваме сигурността си? Кои са белезите на фалшивите новини? Как да отразяваме етично инциденти и да изказваме ефективно мнението си? На тези въпроси отговори дават 5 проекта, зад които стоят 17 младежи от цялата страна, избрани след национален конкурс.

Проектът "Споделяй мечтите си" със създатели: Момчил, Галена и Десислава - взе награда в категория "Най-голям потенциал за промяна". Вижте кратко видео, представено от самите ученици тук:

Проектът "Етично отразяване на инциденти" със създатели: Симеон, Мишел, Владимир и Васил - взе награда в категорията "Най-иновативно решение". Вижте кратко видео, представено от самите ученици тук:

Два проекта бяха отличени в категорията "Най-приложим проект" - "Как да се справим с фалшивите новини" със създатели Кристиян, Анна-Мария, Бейшан и Юлиян; както и "Киберсигурност" със създатели Петър, Йоана и Жени. Вижте техните кратки видеа тук: 

Последният бе отличен и в категорията "Най-атрактивна презентация".

Проектът "Срещу онлайн тормоза" със създатели: Беркант, Димитрина и Дара - взе награда в категорията "Най-оригинална идея". Вижте кратко видео от самите ученици тук

Младите иноватори представиха идеите си на събитие, проведено при строги противоепидемични мерки и домакинствано от София Тех Парк. Патрон на събитието беше г-жа Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи, както и глобален шампион на инициативата на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) и партньори Generations Unlimited - в подкрепа на реализацията на младите хора.

"Смятам, че днес за младите хора, но и не само, за цялата будна гражданска общественост, чувствителността към медиите и съдържанието, което те произвеждат, е изключително важно. Радвам се, че днес има много млади хора, ангажирани така задълбочено, обществено и социално, с това да произвеждат съдържание, което има стойност", заяви зам.-министър Георг Георгиев в приветствие от името на министър Захариева.

Учениците работиха заедно в първия онлайн младежки хакатон, който се проведе знаково точно в деня на Европа - 9 май. А преди броени дни - в контекста на Световния ден на младежките умения се проведе и заключителното събитие, организирано от УНИЦЕФ, Асоциация на европейските журналисти-България, Коалиция за медийна грамотност, Teen Station, VIVACOM, Резонатор, София Тех Парк. Приветствие към всички тях отправи Еврокомисар Мария Габриел, която е с ресор "Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж".

"Поздравявам Ви за тази инициатива, която се провежда във време, когато голяма част от ежедневието на учениците е в цифровия свят. Тя е доказателство, че цифровите умения днес са ключови не само за обучение или професионална реализация. Те са умения за живот. A медийната грамотност е също толкова важна част от образованието, колкото е и основната грамотност. Независимо от възрастта, ние се нуждаем от правилните умения, за да четем и разбираме съдържание онлайн критично, както и какво може да се крие зад това съдържание", заяви в своето обръщение българският Еврокомисар.

Проектите, разработени на идейно ниво, от тийнейджъри за тийнейджъри, предлагат различни подходи - от уебсайт с куизове, през платформи за създаване на дигитално съдържание до кампании в социалните мрежи. Хакатонът бе част от проекта на УНИЦЕФ и АЕЖ-България "Академия за тийнейджъри: Правото ми на мнение" за повишаване на медийната грамотност на младежите в България.

"Според данни на Евростат България и Румъния са на дъното на класацията за дигитални умения сред младите хора - съответно 58 и 56% от младежите в тези две страни притежават такива умения, докато за други страни в региона като Хърватия този дял е 97%. Ето защо аз виждам във всички вас, младите хора със свои идейни проекти, посланици на дигиталните умения и медийната грамотност сред вашите връстници. Вие трябва да ги запалите за каузата, да ги въпоръжите с умения и да се справяте солидарно с предизвикателствата, пред които кризата с коронавируса ни изправи. Затова задавам два въпроса към вас: какви са новите умения, с които младите хора трябва да придобият, за да се адаптират в света след КОВИД-19; и как тези умения да бъдат придобити дистанционно и дигитално?", това заяви пред младежите д-р Джейн Муита, Представител на УНИЦЕФ за България.

Уникалното предимство на проектите е, че са насочени към тийнейджъри, подготвени изцяло от младежка гледна точка, но след интензивен процес на подготовка и менторска подкрепа от експерти.

"Умението на тийнейджърите да използват безопасно интернет и социалните мрежи ще даде възможност те да успяват бързо да разпознават фалшиви информации, да се предпазват от злонамерени потребители, да разпознават словесните насилници и да ги избягват, за да могат пълноценно да се възползват от технологиите, които иначе - като знания и база данни, като средство за общуване, са изключително полезни и са се превърнали в неделима част от нашето ежедневие. Тези умения са ключови за обучението, за активно участие в обществото, работата. Затова ние, от София Тех Парк ще продължим да подкрепяме инициативи, които са насочени в тази посока и допринасят за по-голяма дигитална сигурност и грамотност на нашите деца", заяви изпълнителният директор на София Тех Парк Тодор Младенов, който беше домакин на събитието.

"Ние искаме да ви поощрим за важните социални и етични теми, които повдигнахте и над които си сътрудничите, благодарение на хакатона. В тези времена на медиен шум и социални платформи е съществено вие, младежите, да сте образовани и информирани без да се влияете от всяко чуждо мнение. Продължавайте да давате пример на вашите приятели и връстници!", коментира Михайло Николич, основател на Резонатор.

"Дигитализацията на образованието е една от основните каузи, зад които VIVACOM застава вече от няколко години. Затова сме щастливи, че получихме толкова много интересни и вълнуващи предложения за използване именно на технологиите за решаване на актуални проблеми", заяви и Екатерина Бузалакова от VIVACOM.

"Тези младежи показаха толкова много умения, постоянство и креативност и съм сигурна, че големите успехи за тях тепърва предстоят. Надявам се идеите ми да получат подкрепа, защото те го заслужават", сподели Кристина Христова, Председател на Коалиция за медийна грамотност.

"Важно е да даваме думата на младежите, а не да надничаме зад ключалката, за да разберем какво ги вълнува. Когато работят заедно, младите хора акумулират страхотен потенциал и нашата роля е да ги подкрепим в този процес", убедена е Евелина Благоева от TeenStation.

Особеното за целия процес - от подготовката на учениците до работата им по идейните проекти, беше, че всичко ставаше онлайн заради извънредната обстановка, а самите участници в хакатона не се познаваха предварително и не си взаимодействаха във физическа среда. Въпреки тези предизвикателства младежите надминаха и най-смелите очаквания на организаторите, сработиха се и създадоха оригинални и добре обмислени проекти.

По време на представянето всички участници в хакатона получиха награди от домакина София Тех Парк (разходка в интерактивния детски център за наука и технологии Техно Меджик Ленд), от телекома VIVACOM (безжични слушалки) и от хъба за иновации Резонатор (ваучери за ползване на технически лаборатории). Най-голямата награда обаче беше морална - всеки отбор беше победител и получи признание в специфична категория, както и обучения от изтъкнати ментори по видео документалистика, дигитален маркетинг, онлайн игровизация, подкаст.

По време на представянето на идеите присъстваха представители на държавни институции, на бизнеса, на неправителствения сектор, на медиите, както и родители. Целта е с помощта на всички тях идеите да се реализират и да достигнат до колкото се може повече младежи в България, за да повишат нивото им на медийна грамотност, дигитални компетентности, социална активност и гражданско самосъзнание - все ценни компоненти от така наречените умения на 21 век, които са в подкрепа на всяко развито, приобщаващо и отстояващо най-добрите интереси на децата и младежите общество.