Голям квадратен AMOLED дисплей, изчистена и издръжлива метална рамка с открояваща се червена, въртяща се корона отстрани. Това е първото нещо, което виждам, след като разопаковам кутията на най-новия умен часовник на Huawei - Watch Fit 3.

Вижте как изглежда Huawei Watch Fit 3 >> >> >>

Тествал съм доста носими устройства на Huawei и след близо седмица с Watch Fit 3 на ръка, имам чувството, че това е любимото ми. Защо ли?

Huawei Watch Fit 3

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Дизайн и каишки

За разлика от предходните поколения, Watch Fit 3 идва с квадратен, а не с правоъгълен дисплей. Решението има желязна логика - това позволява диагоналът на екрана да нарасне от 1.74 до 1.82 инча, без размерите на часовника да станат твърде големи.

Huawei Watch Fit 3

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

На пръв поглед могат да възникнат сравнения със стила на Apple Watch. Те обаче далеч не са в полза на "марката с ябълката". Watch Fit 3 е по-лек, с по-издръжлива батерия и освен това може да се свързва, както с iOS, така и със смартфони с Android. Преимуществата на Watch Fit 3 дори са повече, но да се върнем към дизайна.

Watch Fit 3 има корпус от заздравена алуминиева сплав, който е с дебелина от едва 9.9 милиметра. По-малко от сантиметър! Watch Fit 3 тежи само 26 грама. Всичко това го превръща в най-лекия и тънък представител на Fit серията.

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Отдясно на рамката е елегантната червена корона, която може да се върти, но и да функционира с натискане, като бутон. С нея може да скролвате и избирате различни режими, приложения и функции.

Под короната е разположен слят с корпуса бутон, чиято роля може да се персонализира. По подразбиране той отваря приложението за тренировки.

Watch Fit 3 идва с различни цветови опции, които условно можем да наречем черна, сребриста, златна и розова. Нашата версия е сребристата, която е с красивата червена коронка.

Що се отнася до каишките, изборът е огромен.

На първо място имате графитено-черна, златно-розова и лунно-бяла каишка с топло-пясъчен оттенък. Тези варианти са изработени от флуороеластомер - много приятен и мек на допир синтетичен материал с висока издръжливост. Има и текстилна версия, а гамата завършва с бяла отвън и оранжева отвътре кожена каишка. Аз тествах моделът с лунно-бялата каишка от флуороеластомер и съм повече от доволен. Часовникът е правен за дълго носене. Той е лек "като перце", а каишката - повече от удобна.

Екран и батерия

Watch Fit 3 идва с 1.82-инчов AMOLED дисплей с резолюция 480 x 408 пиксела. Той има максимална яркост от 1500 нита. Това означава, че дори да отидете на пътешествие в Сахара, екранът ще запази превъзходните си цветове и качества, "без да се трогне" от жарките лъчи на слънцето.

Приятно впечатление прави 2.5D извивката на стъклото, както и тънките рамки на екрана.

Huawei Watch Fit 3

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Всъщност, ако погледнем вида на екрана и неговата максимална яркост, няма как да не се сетим, че с подобни характеристики са единствено най-високият клас смартфони.

Ако искате да персонализирате устройството си, трябва да знаете, че в AppGallery ви очакват над 1000 различни циферблата, а освен това имате и няколко с анимирани емоджита. Не само анимациите, но всяко скролване и преминаване през различните приложения на часовника става повече от гладко.

Друга важна характеристика за един смарт часовник е неговата батерия. При Watch Fit 3 тя е с капацитет 400 mAh и е особено издръжлива.

Huawei Watch Fit 3

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

С напълно заредена батерия и при типична употреба с тренировки, слушане на музика и разговори, Watch Fit 3 може да издържи цяла седмица. Ако изключите някои функции, като Auto SpO2, ще имате 10 дена. Ако пък сте с винаги включен дисплей (AOD), имате 5 дни с едно зареждане.

Самото зареждане става с магнитно зарядно, а само 10 минути с него осигуряват ден работа.

Няма как да не направим сравнения с последния Apple Watch, който не може да издържи дори един ден без зарядното при нормална употреба.

Watch Fit 3 е издръжлив в буквалния смисъл на думата.

Часовникът е водоустойчив до 50 метра дълбочина и освен това не се страхува от екстремни температури, падания и всякакви климатични премеждия.

Huawei Watch Fit 3

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Свързаност

Watch Fit 3 се свързва еднакво лесно с всеки смартфон, без значение от операционната му система, марката и модела му. Поддържа се както Android, така и iOS.

Тъй като има вграден микрофон и високоговорител, може да провеждате обаждания директно от Watch Fit 3.

Часовникът може да се свърже с безжичните ви слушалки, така че да слушате музика от него, докато спортувате.

На практика, Watch Fit 3 е мощно устройство, което може да върши няколко задачи едновременно. Когато спортувате, може да слушате музика или да провеждате телефонни обаждания, но това няма да спре отчитането на тренировката.

Huawei Watch Fit 3

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Много полезна е и функцията за дистанционно заснемане. Достатъчно е да подпрете телефона си на скала (макар наличието на статив да е за предпочитане) и да си направите снимка, ползвайки часовника. Помислете си за всички моменти, когато е нямало кой да ви снима, а селфитата не са били желана опция.

Часовникът може да се свързва безжично и с фитнес и здравни устройства като външни сензори за пулс, скорост и каданс, които се използват при тичане и колоездене (като Huawei S-Tag).

Освен това на него могат да се записват приложения като Google Maps и Spotify. Strava ви дава възможността да се състезавате в постигането на спортните си цели с потребители с Huawei Watch Fit 3 от цял свят.

И като казахме спорт, спокойно може да разсъждавате за Huawei Watch Fit 3 като за вашия личен треньор и диетолог.

Huawei Watch Fit 3

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Спорт, спорт, спорт

Както подсказва името, този часовник е насочен към фитнеса и спорта. Ако искате да отслабнете или да влезете във форма, Watch Fit 3 е вашето устройство. Как може да стане това?

В приложението Huawei Health въвеждате вашия пол, тегло, ръст и възраст. След това в часовника задавате и колко искате да тежите. Например, аз съм 109 килограма, но искам да стана 100.

Huawei Watch Fit 3

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Watch Fit 3 съставя персонална програма с ясен план за отслабване. От него е видно колко калории трябва да горите всеки ден и колко дълго трябва да продължи това, за да постигнете желаното от вас тегло.

Според желанието ви, програмата може да е интензивна или ненатоварваща. А след като отслабнете, може да въведете, че просто искате да поддържате теглото си.

Всеки ден трябва да минавате "мисията", поставена ви от Watch Fit 3. Разходка в парка, а защо да не побягате няколко минути, за да изпълните плана си? Трябва да изгорите само още няколко калории - по-добре да отидете до магазина пеша.

Чувството да постигате дневните си задачи е доста удовлетворяващо.Спортът и влизането във форма се превръщат в подобни на компютърна игра. И когато напредвате към целите си - получавате медали.

Huawei Watch Fit 3

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Още нещо! Часовникът може да ви създаде и план за диета. Той разграфява колко трябва да е калорийният ви прием през деня, като го разделя на закуска, обяд, вечеря и междинни хапвания.

По този начин може да постигнете поставените от вас цели не само със спорт, но и с правилно хранене, а часовникът отчита това под внимание. Освен това устройството може да изготви анализ на храните, които ядете и да ви даде съвети.

Устройството отчита ако сте седнали за твърде дълго време и може да ви даде съвет за малко почивка в офиса.

Часовникът може да проследява над 100 различни спортни тренировки, така че отчитането му е повече от подробно. Той сам отчита кога бягате и кога се разхождате. Така че в някои случаи дори няма да ви се налага да влизате в режимите.

Huawei Watch Fit 3

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

Huawei Watch Fit 3 е идеален за бягане или походи в планината, защото поддържа системите GPS, GLONASS, BeiDou, Galileo и QZSS. Това означава, че може да калибрирате маршрута си за бягане и да знаете колко метра сте изминали от него.

След като поносите по-дълго време часовника, той дори ще започне да ви предлага различни спортни дейности, които може да ви паснат най-добре. Тези предложения се базират на навиците ви, калорийния ви прием и дори на времето вън.

Ако имате нужда, часовникът може да ви показва и мотивиращи съобщения, но лично за мен наблюдението на ринговете за активност е достатъчно. На циферблата може да виждате не само крачките, но изгорените досега калории и как са те спрямо дневния ви план. Там са и други полезни данни - като времето ви на събуждане. Така стигаме и до другия важен момент.

Huawei Watch Fit 3

Снимка: Стоян Гогов, Dir.bg

С цялостно внимание към здравето

Watch Fit 3 включва технологията TruSeen 5.5, която осигурява по-точно отчитане на пулса и насищането на кръвта с кислород. Това се дължи на подобрения изкуствен интелект, който анализира събраните от сензорите данни.

Често сме чували, че сънят е здраве. Watch Fit 3 следва тази максима с прецизната технология TruSleep 4.0. Тя отчита кога заспивате и следи различните фази на съня. Часовникът ви предупреждава, ако страдате от сънна апнея, но не знаете за това.

Когато се събудите сутринта, получавате анализ и препоръки как да подобрите качеството на съня си.

Ако започнете да ги спазвате, може да сте сигурни, че ще сте по-отпочинали, наспани и с по-висок тонус.

Watch Fit 3 има и доста полезни функции за представителите на нежния пол. Часовникът следи и изчислява кога е месечният цикъл и подпомага женското репродуктивно здраве.

Умният часовник за всеки джоб

След всичко написано дотук вече имаме представа що за устройство е Watch Fit 3.

То е стилно, издръжливо и много удобно за носене устройство. Възможностите му са повече от богати и могат качествено да подобрят вашия живот. През деня смарт часовникът изглежда страхотно на ръката ви, а вечерта ви помага да се наспивате по-добре. Междувременно, изгарянето на калории се е превърнало в игра. 

И сега идва един от най-важните моменти - този с цената. Една от най-сложните задачи за Huawei е била разработката на премиум устройство, което да е достъпно за всеки. Инженерите на компанията са се справили брилянтно, защото съотношението цена-качество може да се опише само по един начин. Перфектно!

Huawei Watch Fit 3 струва 299 лева във версията си с каишка от флуороеластомер и с 50 лева повече с кожена каишка.

Достъпната цена прави по-лесно от всякога да изпробвате от първо лице какво могат умните часовници на Huawei, особено когато са от последно поколение.

Huawei Watch Fit 3 може да се намери в мрежата на A1, Vivacom, Yettel, Ozone, Technopolis и партньори на дистрибутора Polycomp. Офертите са повече от разнообразни и включват

Повече за умният часовник може да научите тук >>>

С подкрепата на: Huawei