Портфейлът е нашият най-близък личен трезор, в който съхраняваме парите си и винаги ни е под ръка. Освен ако не го забравим някъде. На всеки се е случвало да излезе без портмоне. Но това не е толкова фатално. По-лошо е, ако го изгубим някъде. Дори да не е пълно с книжни банкноти, в него обикновено съхраняваме дебитни и кредитни карти. За съжаление изгубените пари в брой трудно могат да бъдат възстановени, за разлика от парите в платежните карти.

Понякога е необходимо човек да се опари, за да потърси алтернатива на разнасянето на портфейла си из целия град. Както е казал народът обаче - всяко зло, за добро. Алтернативата на физическия портфейл е дигиталният такъв, а предимствата му се усещат веднага - още от първия ден на употребата.

Именно един подобен инцидент със загубване ме накара да потърся съвременна алтернатива на добрия стар портфейл. И я намерих в дигиталния такъв.

Къде се намира дигиталният портфейл и как стават плащанията с него, ще попитате вие? И ще бъдете напълно прави, защото до скоро тази технология не бе особено популярна. Най-краткият отговор е - в телефона.

Смартфонът се превръща в портмоне, което може да използвате само и единствено вие

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Вашите пари се прехвърлят в телефона, който може да се използва като банкова карта. С нея ще правите безконтактни плащания досущ като с банковата си карта.

Няма да лъжа, при първото безконтактно плащане с телефон вместо с карта бях малко уплашен и нащрек, но истината е че няма никаква разлика в употребата.

Освен една доста ключова - плащанията се оторизират с биометричните ви данни, като пръстов отпечатък. Какво да ви кажа - още едно допълнително ниво на сигурност, което го няма при традиционния портфейл.

Парите са в телефона ви и без значение какво става - може да ги ползвате само вие. Никой друг няма достъп до тях, дори да си изгубите телефона. Междувременно нямате никакви пречки пред харченето им, защото безконтактните плащания са по-лесни от всякога.

Отивате до магазина да си вземете бира след работа и плащате направо с телефона. Какво по-добро от това?

Почерпката в ресторант никога не е била толкова лесна

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Оказва се, че има. За дигитализацията на своя портфейл избрах новата услуга на VIVACOM, наречена Pay by VIVACOM, която може да изтеглите напълно безплатно. След инсталацията ѝ ще откриете доста удобни и хитри възможности, предоставени от апликацията.

Дигитализацията на портфейла започва с инсталирането на приложението. Следва избор на план, но и в двата варианта получавате индивидуален IBAN, безплатни трансфери между потребители на услугата, виртуална дебитна карта и зареждане без такса на сметката в приложението до определена сума в зависимост от тарифния план.

Следва зареждане на сметката и идва време за пазаруване. Навън в магазина или онлайн.

Имам нужда от нов въртящ се стол и решавам да проверя какво има по магазините. Поради мъжката си разсеяност за подобни дреболии често забравям различните карти за отстъпки, които имам. Такъв би бил и този път, ако не бе дигиталният портфейл на VIVACOM. В него са заредени абсолютно всички мои карти, което ми дава приятна отстъпка от цената.

Използването им е изключително лесно, а шансът да ги забравите и да не спестите някой лев с тях - нулев.

Но това не изчерпва предимствата на Pay by VIVACOM. Лично аз не бях най-дисциплинирания човек със своя бюджет. Случваше ми се да харча повече от желаното.

Плащането със смартфон е по-надеждно, по-сигурно и по-удобно

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Дали ще е за покупката на някоя игра или неособено нужна джаджа, дали ще е защото съм решил да превърна съботното барбекю с приятели в същински пир, но крайният резултат бе налице - в края на месеца бюджетът бе на червено.

Pay by VIVACOM ми помогна да си направя така необходимата сметка и да проследя къде и колко харча. Така още на следващия месец успях да оптимизирам бюджета си. Спестеното естествено отново отива за покупки и най-вече за малки подаръчета, но често те са много по-смислени.

Пращането и получаването на пари също никога не е било по-лесно.

Искате някой приятел да ви вземе бира и мезе, докато идва към вас - пратете му пари веднага през телефона.

Дигиталният портфейл ви предлага не просто повече сигурност, но и повишава контрола ви върху финансите. Вие знаете всичко, което се случва с тях. Следите за какво харчите и спестявате по-лесно.

Изпращането и получаването на пари между потребители в приложението е без такси и става моментално. Pay by VIVACOM е не просто дигитален портфейл, а финансов помощник, който определено ще улесни живота ви.

Платежните услуги през приложението Pay by VIVACOM се предоставят от "Пейнетикс" АД - дружество за електронни пари, притежаващо лиценз, издаден от БНБ с решение №44 от 11.04.2016 г. БТК ЕАД е доставчик на приложението Pay by VIVACOM и представител на "Пейнетикс" АД, вписан в регистъра на БНБ по чл.19 от ЗПУПС. "Файър" е доставчик на технически услуги за БТК ЕАД.