Умна машинка показва мамят ли ни в хранителните магазини | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018
Умна машинка показва мамят ли ни в хранителните магазини
DarikNews.bg

Умна машинка показва мамят ли ни в хранителните магазини

1 207
Mетод за ултразвуков /УЗВ/ анализ на различни хранителни продукти, среди и материали са разработили учени от Университета по хранителни технологии /УХТ/ в Пловдив и от Габровския технически университет. Чрез него, без да се разрушава опаковката, може да се окачествят месо и месни заготовки, хляб и хлебни изделия, мляко и млечни продукти. Това съобщи доц. Николай Шопов от катедра „Компютърни системи и технологии“, който е декан по повишаване на квалификацията и бизнес интеграцията в УХТ. В разработването на проекта участва и ректорът на Техническия университет в Габрово проф. д.т.н. Райчо Иларионов. Идеята е след излъчване на УЗВ вълни и тяхното отражение от материала да се получи информация за неговите хранителни особености. Досега екипът е идентифицирал кисели млека на базата на обявената от производителите масленост, както и плодови сокове. Намеренията на учените са да разработят преносим уред, с който да разполагат магазините. Той ще бъде поставен на изхода, за да може всеки потребител сам да проконтролира стоката, която купува. С помощта на техниката ще открива несъответствията при различни храни още в търговската мрежа, като например дали вложената в каймата сол е в количества, посочени на етикета. Ултразвуковият уред не е скъп и всеки търговец, който държи да бъде коректен към своите клиенти, ще може да си го позволи, твърдят учените. Нашата цел е апаратът да се ползва масово, за да бъдат спокойни хората какво консумират, подчерта доцентът. Други новини от Пловдив
Умна машинка показва мамят ли ни в хранителните магазини

Умна машинка показва мамят ли ни в хранителните магазини

1 207 DarikNews.bg
Mетод за ултразвуков /УЗВ/ анализ на различни хранителни продукти, среди и материали са разработили учени от Университета по хранителни технологии /УХТ/ в Пловдив и от Габровския технически университет. Чрез него, без да се разрушава опаковката, може да се окачествят месо и месни заготовки, хляб и хлебни изделия, мляко и млечни продукти. Това съобщи доц. Николай Шопов от катедра „Компютърни системи и технологии“, който е декан по повишаване на квалификацията и бизнес интеграцията в УХТ. В разработването на проекта участва и ректорът на Техническия университет в Габрово проф. д.т.н. Райчо Иларионов. Идеята е след излъчване на УЗВ вълни и тяхното отражение от материала да се получи информация за неговите хранителни особености. Досега екипът е идентифицирал кисели млека на базата на обявената от производителите масленост, както и плодови сокове. Намеренията на учените са да разработят преносим уред, с който да разполагат магазините. Той ще бъде поставен на изхода, за да може всеки потребител сам да проконтролира стоката, която купува. С помощта на техниката ще открива несъответствията при различни храни още в търговската мрежа, като например дали вложената в каймата сол е в количества, посочени на етикета. Ултразвуковият уред не е скъп и всеки търговец, който държи да бъде коректен към своите клиенти, ще може да си го позволи, твърдят учените. Нашата цел е апаратът да се ползва масово, за да бъдат спокойни хората какво консумират, подчерта доцентът. Други новини от Пловдив