Asus X550CC – елегантност и мощност на достъпна цена | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018
Asus X550CC – елегантност и мощност на достъпна цена 18
ПР

Asus X550CC – елегантност и мощност на достъпна цена

Не е тайна за никого, че откакто Intel анонсираха и наложиха на пазара думичката „Ultrabook”, всеки един производител на лаптопи се стреми да покаже своята визия за тънките и ултра-преносими лаптопи. И макар че в повечето случаи, терминът Ultrabook да се отнася за модели със сравнително малки екрани – в диапазона на 13“-14“, някои производители приеха предизвикателството да се опитат да направят и модели в клас 15,6“, които да отговарят на това описание.

0 221
Безспорен факт е, че от Asus се справиха с това повече от блестящо, анонсирайки мултимедийните си модели от S и К-сериите, част от които наистина бихме могли да наречем 15,6-инчов ултрабук. Виждайки, че това е доста успешна политика от компанията започнаха да интегрират тази концепция при все повече свои модели от почти всички предлагани класове. Резултатът бе повече от показателен и в момента пред нас е поредното доказателство за това!

А колко точно добре са се справили инженерите и дизайнерите на Asus при последното попълнение на X-сериите си – предстои да разберете от ревюто по-долу.

И така, без повече забавяне – представяме Ви  Asus X550CC (моделът е на промоция само до 30-и октомври – с подарък рутер – вижте промоцията ТУК >>)

ДИЗАЙН И ИЗРАБОТКА – Елегантен и тънък!
Съдейки по досегашния дизайн на X-сериите на Asus тук не очаквахме особени промени, но още щом извадихме Asus X550CC от кашона му – разбрахме че това далеч няма да е така.

Първото, което ни направи страшно силно впечатление бе факта, че горният капак на модела изглеждаше метален, силно наподобявайки визията и дизайна на Zenbook сериите на марката. Това се дължи на изключително хитрия дизайн на самия капак, залегнал както в релефната кръгова шарка, така и в графитено сивия му цвят, които създават илюзията, че капакът e всичко друго – но не и пластмасов (вижте снимка).

Разбира се, той е такъв, но не можем да отречем оригиналния начин, по който е проектиран и реализиран и ефекта, който постига благодарение на това. Нещо, което силно отличава този представител на X-сериите на Asus от предшествениците му.

Напълно в стила на марката, единственото, което нарушава хомогенния сив цвят на капака е логото на Asus – лъснато до блясък и разположено точно в средата му – като че ли за да подсили допълнително ефекта, който създава той.

До тук определено останахме очаровани от това, което Asus X550CC ни предлагаше по отношение на дизайна си и смело продължихме да се вглеждаме и в другите му детайли. А те определено имаха с какво да ни изненадат!

Моделът отново е с изключително изтънен корпус, достигащ до малко под 25мм (без да се брои малко по-издадената надолу батерия) в най-дебелата си част, което е изключително показателно за желанието на Asus да правят моделите си все по-тънки и елегантни – независимо от размера на екрана им! Нещо, в което стават все по-добри с всеки следващ модел, който ни представят.

Именно поради тази причина, батерията на Asus X550CC е издадена надолу спрямо корпуса на модела, като по този начин повдига леко задната му част, позиционирайки така клавиатурата и тъчпада под лек наклон към потребителя (вижте снимка).

Това има много голям плюс, по отношение на работата с тези два модула, като значително намалява натоварването върху дланите и същевременно спомага за по-доброто охлаждане на Asus X550CC – нещо, за което ще си говорим малко по-късно.
Повдигайки капака на модела, открихме с удоволствие, че и тук са настъпили някои промени в дизайна на корпуса (вижте снимка).

Досега представителите на X-сериите на Asus имаха гладки корпуси, по които сравнително лесно се задържаха отпечатъци, което налагаше и честото им почистване. Тук вече това не е така, благодарение на релефния корпус на арм рест-а, който макар и с различна шарка от капака – е не по-малко устойчив на зацапване от него.

Другото, което ни направи приятно впечатление е леко потъналата в корпуса клавиатура – нещо, което не беше налично при предишните представители на серията, но за нея и ползите от това – ще стане дума по-късно.

Екранът от своя страна се движи плавно, но същевременно разполага и с достатъчно стегнати панти, което спомага за по-малкото вибрации по време на движенията му и рязкото пускане по време на отваряне или корекция на ъгъла му. Благодарение на тях той също така е сравнително устойчив на усукване при оказан страничен натиск върху него – нещо, което принципно не е характерно за мултимедийни машини, но тук налично и правещо много добро впечатление.

По отношение на използваните тук материали, можем да кажем, че те са от по-добро от стандартното качество, увеличавайки така комфорта, който изпитваме при работа с Asus X550CC. Корпусът е стегнат и трудно податлив на усукване и натиск, като изключим лекото потъване на капака, когато го натиснем по-силно. Нещо, което според нас е съвсем в реда на нещата и по никакъв начин не е в състояние да развали повече от прекрасното ни впечатление от модела до тук.

КЛАВИАТУРА И ТЪЧПАД – Удобство във всяко едно отношение
По отношение на клавиатурата си, моделът не се различава от останалите лаптопи на марката от тази серия. Отново са налице характерните за Asus големи и удобни бутони, приятно раздалечени един от друг с цел улесняване на работата и свеждането на грешките до минимум (вижте снимка).

Отделно на това, те са и много ниски, и благодарение на факта, че клавиатура е леко вкопана в корпуса на Asus X550CC – реално са на едно ниво с арм рест-а, разположен под тях. Резултатът от това е една доста лека и приятна работа с клавиатурата на модела, за която допринася и фактът, че освен добре раздалечени един от друг, бутоните са и много ниски и с изключително къс ход – реагирайки и на най-лекото докосване.

Характерно за повечето 15,6“ модели и тук е наличен цифровият блок – NumPad, изнесен в най-дясната страна на клавиатурата. Прави впечатление, че за да се запази еднаквото отстояние на бутоните по цялата клавиатура, там те са с малко по-малък размер от останалите, но това по никакъв начин не влияе негативно на работата ни с тях.

Хубаво впечатление прави и фактът, че всички ключови бутони ( Shift-ове, Caps Lock-a, Enter-a, Backspace-a и пр. ) са запазили относително по-големия си размер от останалите, като по този начин определено изпъкват и така – правят работата с тях по-удобна и намаляват шанса за допускане на грешки.

Същото важи и за четирите стрелки, които макар и да са леко смесени с цифровия блок, все пак са запазили размера си с цел да ни улеснят, макар че ако се използват по време на игра – точно това им разположение може да доведе и до някоя друга грешка в бързината.

Единственият минус, който забелязахме при клавиатурата е факта, че при натиск, бутоните издават малко по-силен от обикновеното шум. Като цяло нищо сериозно, но ако работите в тиха среда, може да е малко дразнещо. Във всички останали случаи, страничният шум или качественият звук от говорителите на Asus X550CC скриват този малък недостатък и той остава незабелязан.

Тъчпадът от своя страна е с доста големи размери, разположен точно под Space Bar-a и леко изнесен в лявата страна на арм рест-а на модела (вижте снимка).

Следвайки наложените в последно време тенденции и тук двата бутона са интегрирани в самото устройство и са обозначени с една тънка разделителна линия в долната му средна част. Според нас това е много добро дизайнерско решение, тъй като не се нарушава целостта на модула и допринася за по изчистените линии по корпуса на Asus X550CC.

Работата със самия тъчпад е много улеснена, като за това допълнително спомага и Smart Gesture технологията за пълна поддръжка на жестове от устройството. Курсорът се движи плавно и с лекота реагира и на най-лекото докосване от наша страна, а големият размер на модула превръща работата с него в истинско удоволствие.

Като цяло можем да кажем, че работата с клавиатурата и тъчпад-а на Asus X550CC е истинско удоволствие и макар да имахме малки забележки, ние им даваме отлична оценка.

ДИСПЛЕЙ И ЗВУК – Отново на ниво
Размерът на дисплея при Asus X550CC е съвсем стандартен за този клас, а именно – 15,6“ с резолюция 1366 х 768 и съотношение на страните 16:9.

Напълно в духа на серията към която принадлежи, моделът е оборудван с гланцова матрица, която макар и да отразява доста околната светлина, прави много добро впечатление с цветовете си. Те са доста близки до реалните, а ъглите на виждане никак не са за подценяване, което до известна степен компенсира високата степен на отразяемост, за която стана дума по-горе.

Определено това превръща моделът в не много удачен избор, ако става дума за работа на открито или пък в силно осветени помещения, макар че с лека корекция в цветовете и осветеността – ефектът от това, може да се намали до поносими норми. А и както споменахме по-горе – цветовете са достатъчно наситени и ярки, за да може да се извлече максимума от работата с Asus X550CC, особено що се касае до мултимедия, игри и приложения, за които реалистичните цветове – са приоритет.
Но за това ще стане дума малко по-късно.

По отношение на звука, от Asus тук са заложили отново на добре познатата ни SonicMaster технология за подобряване качеството на звука. Комбинацията от нея и наличните два говорителя, разположени в горната част на корпуса на Asus X550C води до резултат, който е повече от прекрасен (вижте снимка).

Звукът е ясен и силен, без да се наблюдава пращене от говорителите или пък изкривяване, когато се усили до максимум. Това спомага за едно наистина качествено изживяване, независимо дали гледаме филм, слушаме музика или сме се потопили в света на някоя игра. Като заключение бихме казали, че макар и да открихме някой друг минус на Asus X550CC по този параграф, той не успя да развали цялостното ни много добро впечатление от модела и начина, по който се представи той.

ПОРТОВЕ И КОМУНИКАЦИИ
Като повечето модели в този клас и тук наличните портове не се различават много от общоприетият стандарт, макар че безспорно – откриваме и малко разлики, но за тях ще стане дума по-долу.
Като за начало – наличните при Asus X550CC портове са както следва:

• 1 x USB 3.0 – до 10 пъти по-бързи от USB 2.0 и напълно съвместими с него
• 1 x USB 2.0
• SD Card Slot / RJ-45 конектор ( LAN )
• VGA / HDMI ( ver. 1.4 )
• комбиниран жак за слушалки и микрофон / HD камера

Както и сами може да видите от списъкa по-горе, основната разлика при Asus X550CC и другите модели в този клас е броя на наличните USB портове. Докато при конкурентните модели, тези портове са три или четири на брой, тук от Asus са заложили само на два такива. Нещо, в което ние виждаме и минуса на модела по този параграф, тъй като липсата на повече портове силно ограничава възможността за свързване на повече външни устройства (флаш памети, хард-дискове, мишки и пр.).

Поради сравнително изтъненият корпус и спецификата на отваряне на екрана – от задната страна липсват каквито и да е портове.

Всички те са групирани от лявата страна на модела, където делят мястото си с вентилационните отвори на Asus X550CC и буксата за захранване. Тази подредба определено има своите удобства от гледна точка на разположението, макар че именно то може да е предпоставка да не може да се включат две устройства на съседни портове ( каквото в случая е положението с VGA и HDMI порта ) (вижте снимка).

Респективно, от дясната страна на модела се помещава само и единствено оптичното устройство на модела (вижте снимка).

На фронталната част, отново силно изнесени в лявата страна се намират светлинните индикатори на Asus X550CC , както и четеца за карти памет – разположен в скосената долна част на корпуса (вижте снимка).

ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ И ПРЕДСТАВЯНЕ – Достъпна мощност!
Наред с всичко останало до тук, сега идва момента, в който ще си поговорим и за техническите данни на Asus X550CC , станали една от причините той да е обект на това ревю.

Като за начало прилагаме списък с наличните такива, а след това ще преминем и към представянето на модела на различните тестове, на които го подложихме.

• Процесор: Intel Core i5-3337U 1.80GHz / 2.70GHz
• Памет: 6GB DDR3 1600MHz
• Хард-диск: 750GB, 5400 об./мин., SATA
• Видео-карта: nVidia GeForce GT 720M с 2GB DDR3 собствена памет

Както и сами виждате, макар и да не е оборудван с най-мощния възможен процесор или видео-карта, Asus X550CC разполага със завидни за класа си параметри. Те от своя страна, освен че ни зарадваха, направиха и една сериозна заявка за представянето на модела на предстоящите тестове. Започнахме с оценката на операционната система Windows 8 за модела ( Windows Experience Index ) (вижте снимка).

Като цяло резултатът е повече от добър на фона на горепосочените параметри и сравнително високите оценки на процесора и графиката ( по отношение на 3D приложенията ) ни дадоха сериозно основание да вярваме, че Asus X550CC има с какво да ни изненада и за в бъдеще.
Респективно, за да проверим дали това ще е така, тествахме модела и с бенчмарк програмата 3D Mark 06 (вижте снимка).

Честно казано, на фона на сходни като производителност машини, които сме тествали в миналото – тук очаквахме малко по-високи стойности от регистрираните от програмата. Въпреки това, с резултат от малко над 7500 точки, Asus X550CC ясно ни показа, че не бива в никакъв случай да бъде подценяван като производителност.
И именно това се заехме да проверим със следващите тестове – игрите!

ИГРИ – Истинският тест!
Първият тест, който проведохме на Asus X550CC се състоя на третата част от култовата sci-fi horror сага – Dead Space 3 (вижте снимка).

Много пъти до сега сме хвалили играта и оптимизацията ѝ и тук отново останахме очаровани от резултата.

При максимално зададените настройки – Very High и максималната поддържана от модела резолюция играта спокойно поддържаше 25-35 фрейма в секунда. Независимо от факта, че на моменти фреймовете падаха под 30 в секунда, това по никакъв начин не се отрази на качеството на геймплей-а и не бе в състояние да развали удоволствието от изживяването. За това особено силно спомагаха и качественият откъм цветове екран на модела и неговите доста добри звукови възможности, които пресъздаваха атмосферата на играта по брилянтен начин!

След този отличен старт, преминахме към тест номер две, който проведохме на наскоро появилата се – Lost Planet 3 (вижте снимка)

Обнадеждени от първия тест и тук решихме да пробваме как ще се държи Asus X550CC при зададени максимални настройки на играта.

Резултатите, които постигнахме обаче бяха доста под приемливият минимум за качествен гейминг, така че се наложи да коригираме нивата на ефектите с цел да постигнем гладка и лишена от забавяне и насичане игра.

Това се получи, когато настроихме играта и ефектите ѝ на ниво Medium и запазихме максималната за модела резолюция – 1366 х 768. При такива настройки фреймовете варираха около 24-25 до 30 в секунда, което макар да е на ръба на приемливото – беше крайно достатъчно, за да играем спокойно и същевременно да се насладим на голяма част от красивите ефекти на последното творение на CAPCOM.

Резултат, който според нас бе повече от добър на фона на наличните параметри и изискванията на играта!

И така стигнахме до третата игра в списъка ни – The Elder Scrolls V: Skyrim (вижте снимка).

Тук решихме да се доверим на преценката на играта за наличната конфигурация и да заложим на препоръчаните ни от нея нива на ефектите – High.

Резултатът бе повече от показателен за възможностите на Asus X550CC и това си пролича с пълна сила при отчитането на фреймовете, които играта поддържаше. При горепосочените нива на ефектите постигнахме с лекота 25-35 кадъра в секунда, което само по себе си е един прекрасен резултат, който ни гарантира изключително качествен гейминг при доста високи нива на ефектите.

Продължавайки напред, стигаме и до четвъртата тествана от нас игра – Tom Clancy’s Splinter Cell Blacklist (вижте снимка).

Каквото и да си говорим – тази игра взе своето от Asus X550CC .
Изискванията ѝ ни позволиха да се доближим до границата от 30-тина фрейма в секунда ( константно поддържани 20-25 ) само и единствено на ниво на графиките Low. Въпреки това, смеем да твърдим, че дори тогава, играта изглеждаше красива и нивата на ефектите бяха на ниво.

Да, по-взискателните от Вас ще кажат, че това не са нива на ефектите, на които трябва да се играе игра от този ранг – и ще са прави. Но все пак за тези от нас които искат да убият малко време или пък да тестват играта – това не ни попречи да ѝ се насладим.

Последният пети тест се проведе на култовата StarCraft II – Heart Of The Swarm (вижте снимка).

Въпреки че последната част от поредицата определено не се квалифицира като „лека“ игра, бяхме доста приятно изненадани, от начина по който се представи Asus X550CC.

При нива на ефектите High и максималната поддържана резолюция, кадрите варираха в границите 25-40 в секунда, според зависи дали средата бе спокойна или водехме битка и имаше скупчване на единици. Лично според нас това е много добър и балансиран резултат между качество на ефектите и геймплей, на който се дължеше и удоволствието от играенето.

За протокола, свалихме нивата на ефектите с една идея надолу – на Medium, за да видим какво е положението там. Това веднага се отрази на играта и поддържаните кадри в секунда станаха почти постоянно над 40.

Един отличен резултат – независимо откъде го гледаме!

Крайната ни оценка за представянето на Asus X550CC с игрите е отлична! Независимо, че на места ресурсът на модела не му достигаше, той успя да извлече максимума от всеки един тест и да се представи по начин, който не очаквахме!

ТЕМПЕРАТУРА И ШУМ НА СИСТЕМАТА – Брилянтно изпълнение!
Както винаги до сега, така и при Asus X550CC обърнахме специално внимание на температурите, които моделът поддържаше по време на проведените тестове и съответно – как това се отрази на температурните нива по корпусът му.
Започваме с подържаните от процесора и видеото температури (вижте снимка).

Както и сами може да видите от снимката по-горе, границите в които работеше Asus X550CC бяха повече от нормални, да не кажем – ниски.

Минималните отчетени стойности бяха около 30 градуса, но така и не успяхме да ги повторим като показание. Иначе температурите, които моделът поддържаше при леко натоварване бяха около 45-50 градуса – нещо, което е съвсем в реда на нещата, като се има предвид с какъв процесор и видео е оборудван той.

Максималната отчетена температура по време на интензивно натоварване бе 74 градуса на процесора и 81 градуса на видеото, което е повече от добър резултат, имайки предвид прага от 100 градуса, при който се включва защитата на процесора.

За този резултат определено до голяма степен спомагаха и разположените от долната част на модела отвори за охлаждане, както и леко повдигнатата от батерията му задна част, която оставя по този начин свободно място между повърхността на която е поставен лаптопът и долния му капак (вижте снимка).

Имайки предвид тези много добри резултати, насочихме вниманието си към това, как те се отразяват на корпуса на Asus X550CC . Тук държим да отбележим, че моделът разполага с технологията на Asus – Ice Cool, благодарение на която температурата по арм-рест-а не би трябвало да надвишава човешката ( или с други думи казано – да не надхвърля 37 градуса ). Тъй като до момента, на всички тествани от нас модели на Asus, тази технология е работела безотказно – решихме да видим и доколко добре тя е интегрирана тук.

За целта отново замервахме температурите по различни части от корпуса на Asus X550CC по време на лека работа и интензивно натоварване.

Започваме с клавиатурата, която ако разделим на три части – лява, средна и дясна, поддържаше съответно 31, 32 и 28 градуса при сравнително леко натоварване. Резултатът до тук е съвсем в границите на нормалното и това, което ни направи много приятно впечатление бе факта, че когато натоварихме модела – тези стойности не се промениха осезаемо. По време на сериозен гейминг, отчетохме завишаване на тези температури едва с по няколко градуса, съответно до 36, 35 и 30 градуса за съответните части на клавиатурата.

Определено до тук показанията сочеха, че гореспоменатата технология не само е успешно интегрирана в модела, но и оказва сериозно влияние на регистрираните температури.

Следващата част на корпуса, която подложихме на аналогичен тест бе арм рест-а и разположеният между двете му части – тъчпад. За никого не е тайна, че тук най-много се усеща дискомфорт, когато температурите са по-високи и точно тук се надявахме най-силно да проличат плюсовете на Asus Ice Cool технологията.

При сравнително леко натоварване, отчетохме 31 градуса в лявата част на арм рест-а и 32 градуса в дясната и за наша голяма радост – тези температури не се промениха кой знае колко, когато натоварихме Asus X550CC, достигайки съответно 33 градуса и от двете страни. Наистина едно изключително постижение, което ни гарантира комфорт и удобство по време на работата с модела, независимо дали го натоварваме или не!

При тъчпада също не се наблюдаваха големи изменения и поддържаната там температура бе в границите на 31-35 градуса в зависимост от това дали сме натоварили модела или не. На последно място тествахме температурите на изхода на охладителната система на Asus X550CC. Цялостното отлично представяне на модела до тук ни караше да вярваме, че и по този показател – резултатите ще са най-малко – на ниво.

Определено смеем да твърдим, че от Asus са се справили наистина прекрасно с разпределянето и отделянето на топлина при работа на Asus X550CC и на изхода на вентилацията му, при спокойна работа поддържаната температура бе в диапазона на 38-40 градуса. На фона на това постижение не ни остана нищо друго, освен да натоварим до краен предел модела и да видим какви ще са резултатите тогава.

Поддържаната постоянна температура тогава бе около 55 градуса, което само по себе си е едно много добро постижение, доказващо за пореден път, че Asus X550CC определено има с какво да ни изненада.
Приятно при това!

По отношение на шума на системата, можем само и единствено – да похвалим инженерите и дизайнерите от Asus. Причината – той почти отсъства! При нормална работа и средно натоварване на системата, вентилаторът въобще не се чува как работи, а при максималното такова – звукът е толкова тих, че дори и най-леката музика или звукови ефекти на игра / филм биха го заглушили на мига.

Крайната ни оценка за представянето на Asus X550CC по този параграф е повече от отлична. Брилянтно свършена работа от страна на Asus и интегрираните в модела технологии, които превръщат работата с него в истинско удоволствие.

БАТЕРИЯ – Страхотно представяне
В повечето случаи, когато става дума за 15,6“ модел, още повече и с по-мощни параметри – рядко батерията и нейната издръжливост са били приоритет.

В случаят тук, Asus X550CC е оборудван с 4-клетъчна литиево-йонна батерия, а не със стандартната 6-клетъчна, която сме свикнали да виждаме при повечето конкурентни модели от този клас.

От една страна това е продиктувано от силно изтънения корпус на модела ( както по-горе споменахме, батерията стърчи малко надолу и повдига задния край на Asus X550CC ), а от друга – фактът че това е тенденция, която се забелязва от доста време при Asus и която неведнъж е доказала ефективността си. Още повече, когато са налични и енергоспестяващи компоненти – както е тук с процесора Intel Core i5-3337U.

Тестът на батерията на Asus X550CC се проведе в две части при около 50-60% натоварване на системата.

Първата част бе на режим High Performance където бенчмарк софтуерът закова таймерите на малко над час и четиридесет минути. Имайки предвид, че натоварването бе съсредоточено върху процесора, видеото и хард-диска, този резултат бе повече от задоволителен и доста показателен за възможностите и оптимизацията на 4-клетъчната батерия на модела.

Произхождайки от него, спокойно можем да кажем, че при по-леко натоварване без никакъв проблем могат да се постигнат около два часа автономна работа без да се лишаваме от производителността на модела, осветеността на екрана или пък комуникативните опции.

Респективно, втората част от теста проведохме при режим Power Saver, ограничавайки до минимум производителността и консумацията на Asus X550CC. При аналогично като първото натоварване – 50-60%, този път успяхме да постигнем почти три и половина часа автономна работа. Безспорно резултатът ясно ни показва, че при малко по-леко натоварване спокойно бихме могли да постигнем описаните от производителя четири часа на батерия.

Каквото и да си говорим, Asus X550CC демонстрира завидни способности по отношение на работата си на батерия и оценката, която получава от нас може да е само една – отлична!

Конкретният модел, за който е настоящото ревюто е Asus X550CC-XX011.
Общовалидни за серията Asus X550CC са:

- дизайн и изработка
- клавиатура и тъчпад
- дисплей и звук

Останалите описания са специфични само за разглеждания в ревюто модел.

НАШЕТО МНЕНИЕ
Като за финал бихме казали, че от Asus отново са се справили повече от блестящо с най-новото попълнение на X-сериите си, което по един изключително успешен начин променя представата ни за тях.

Елегантният дизайн, комфорта при работа и не на последно място – много добрите параметри и представяне на Asus X550CC, определено го превръщат в един от фаворитите в ценовия клас, в който попада.

Отново, както и преди сме коментирали, Asus продължават да утвърждават позициите си в сегмента на ултра тънките за размера си 15,6“ модели.
Безспорно Asus X550CC е поредното доказателство за това!

Надяваме се, че Ви беше приятно да прочетете това ревю – поне толкова, колкото на нас да го напишем.

Вижте промоция на моделите ASUS с подарък рутер само до 30-ти октомври ТУК >>

инж. Росен Русев
PCStore.bg
Asus X550CC – елегантност и мощност на достъпна цена 18

Asus X550CC – елегантност и мощност на достъпна цена

Не е тайна за никого, че откакто Intel анонсираха и наложиха на пазара думичката „Ultrabook”, всеки един производител на лаптопи се стреми да покаже своята визия за тънките и ултра-преносими лаптопи. И макар че в повечето случаи, терминът Ultrabook да се отнася за модели със сравнително малки екрани – в диапазона на 13“-14“, някои производители приеха предизвикателството да се опитат да направят и модели в клас 15,6“, които да отговарят на това описание.

0 221 ПР
Безспорен факт е, че от Asus се справиха с това повече от блестящо, анонсирайки мултимедийните си модели от S и К-сериите, част от които наистина бихме могли да наречем 15,6-инчов ултрабук. Виждайки, че това е доста успешна политика от компанията започнаха да интегрират тази концепция при все повече свои модели от почти всички предлагани класове. Резултатът бе повече от показателен и в момента пред нас е поредното доказателство за това!

А колко точно добре са се справили инженерите и дизайнерите на Asus при последното попълнение на X-сериите си – предстои да разберете от ревюто по-долу.

И така, без повече забавяне – представяме Ви  Asus X550CC (моделът е на промоция само до 30-и октомври – с подарък рутер – вижте промоцията ТУК >>)

ДИЗАЙН И ИЗРАБОТКА – Елегантен и тънък!
Съдейки по досегашния дизайн на X-сериите на Asus тук не очаквахме особени промени, но още щом извадихме Asus X550CC от кашона му – разбрахме че това далеч няма да е така.

Първото, което ни направи страшно силно впечатление бе факта, че горният капак на модела изглеждаше метален, силно наподобявайки визията и дизайна на Zenbook сериите на марката. Това се дължи на изключително хитрия дизайн на самия капак, залегнал както в релефната кръгова шарка, така и в графитено сивия му цвят, които създават илюзията, че капакът e всичко друго – но не и пластмасов (вижте снимка).

Разбира се, той е такъв, но не можем да отречем оригиналния начин, по който е проектиран и реализиран и ефекта, който постига благодарение на това. Нещо, което силно отличава този представител на X-сериите на Asus от предшествениците му.

Напълно в стила на марката, единственото, което нарушава хомогенния сив цвят на капака е логото на Asus – лъснато до блясък и разположено точно в средата му – като че ли за да подсили допълнително ефекта, който създава той.

До тук определено останахме очаровани от това, което Asus X550CC ни предлагаше по отношение на дизайна си и смело продължихме да се вглеждаме и в другите му детайли. А те определено имаха с какво да ни изненадат!

Моделът отново е с изключително изтънен корпус, достигащ до малко под 25мм (без да се брои малко по-издадената надолу батерия) в най-дебелата си част, което е изключително показателно за желанието на Asus да правят моделите си все по-тънки и елегантни – независимо от размера на екрана им! Нещо, в което стават все по-добри с всеки следващ модел, който ни представят.

Именно поради тази причина, батерията на Asus X550CC е издадена надолу спрямо корпуса на модела, като по този начин повдига леко задната му част, позиционирайки така клавиатурата и тъчпада под лек наклон към потребителя (вижте снимка).

Това има много голям плюс, по отношение на работата с тези два модула, като значително намалява натоварването върху дланите и същевременно спомага за по-доброто охлаждане на Asus X550CC – нещо, за което ще си говорим малко по-късно.
Повдигайки капака на модела, открихме с удоволствие, че и тук са настъпили някои промени в дизайна на корпуса (вижте снимка).

Досега представителите на X-сериите на Asus имаха гладки корпуси, по които сравнително лесно се задържаха отпечатъци, което налагаше и честото им почистване. Тук вече това не е така, благодарение на релефния корпус на арм рест-а, който макар и с различна шарка от капака – е не по-малко устойчив на зацапване от него.

Другото, което ни направи приятно впечатление е леко потъналата в корпуса клавиатура – нещо, което не беше налично при предишните представители на серията, но за нея и ползите от това – ще стане дума по-късно.

Екранът от своя страна се движи плавно, но същевременно разполага и с достатъчно стегнати панти, което спомага за по-малкото вибрации по време на движенията му и рязкото пускане по време на отваряне или корекция на ъгъла му. Благодарение на тях той също така е сравнително устойчив на усукване при оказан страничен натиск върху него – нещо, което принципно не е характерно за мултимедийни машини, но тук налично и правещо много добро впечатление.

По отношение на използваните тук материали, можем да кажем, че те са от по-добро от стандартното качество, увеличавайки така комфорта, който изпитваме при работа с Asus X550CC. Корпусът е стегнат и трудно податлив на усукване и натиск, като изключим лекото потъване на капака, когато го натиснем по-силно. Нещо, което според нас е съвсем в реда на нещата и по никакъв начин не е в състояние да развали повече от прекрасното ни впечатление от модела до тук.

КЛАВИАТУРА И ТЪЧПАД – Удобство във всяко едно отношение
По отношение на клавиатурата си, моделът не се различава от останалите лаптопи на марката от тази серия. Отново са налице характерните за Asus големи и удобни бутони, приятно раздалечени един от друг с цел улесняване на работата и свеждането на грешките до минимум (вижте снимка).

Отделно на това, те са и много ниски, и благодарение на факта, че клавиатура е леко вкопана в корпуса на Asus X550CC – реално са на едно ниво с арм рест-а, разположен под тях. Резултатът от това е една доста лека и приятна работа с клавиатурата на модела, за която допринася и фактът, че освен добре раздалечени един от друг, бутоните са и много ниски и с изключително къс ход – реагирайки и на най-лекото докосване.

Характерно за повечето 15,6“ модели и тук е наличен цифровият блок – NumPad, изнесен в най-дясната страна на клавиатурата. Прави впечатление, че за да се запази еднаквото отстояние на бутоните по цялата клавиатура, там те са с малко по-малък размер от останалите, но това по никакъв начин не влияе негативно на работата ни с тях.

Хубаво впечатление прави и фактът, че всички ключови бутони ( Shift-ове, Caps Lock-a, Enter-a, Backspace-a и пр. ) са запазили относително по-големия си размер от останалите, като по този начин определено изпъкват и така – правят работата с тях по-удобна и намаляват шанса за допускане на грешки.

Същото важи и за четирите стрелки, които макар и да са леко смесени с цифровия блок, все пак са запазили размера си с цел да ни улеснят, макар че ако се използват по време на игра – точно това им разположение може да доведе и до някоя друга грешка в бързината.

Единственият минус, който забелязахме при клавиатурата е факта, че при натиск, бутоните издават малко по-силен от обикновеното шум. Като цяло нищо сериозно, но ако работите в тиха среда, може да е малко дразнещо. Във всички останали случаи, страничният шум или качественият звук от говорителите на Asus X550CC скриват този малък недостатък и той остава незабелязан.

Тъчпадът от своя страна е с доста големи размери, разположен точно под Space Bar-a и леко изнесен в лявата страна на арм рест-а на модела (вижте снимка).

Следвайки наложените в последно време тенденции и тук двата бутона са интегрирани в самото устройство и са обозначени с една тънка разделителна линия в долната му средна част. Според нас това е много добро дизайнерско решение, тъй като не се нарушава целостта на модула и допринася за по изчистените линии по корпуса на Asus X550CC.

Работата със самия тъчпад е много улеснена, като за това допълнително спомага и Smart Gesture технологията за пълна поддръжка на жестове от устройството. Курсорът се движи плавно и с лекота реагира и на най-лекото докосване от наша страна, а големият размер на модула превръща работата с него в истинско удоволствие.

Като цяло можем да кажем, че работата с клавиатурата и тъчпад-а на Asus X550CC е истинско удоволствие и макар да имахме малки забележки, ние им даваме отлична оценка.

ДИСПЛЕЙ И ЗВУК – Отново на ниво
Размерът на дисплея при Asus X550CC е съвсем стандартен за този клас, а именно – 15,6“ с резолюция 1366 х 768 и съотношение на страните 16:9.

Напълно в духа на серията към която принадлежи, моделът е оборудван с гланцова матрица, която макар и да отразява доста околната светлина, прави много добро впечатление с цветовете си. Те са доста близки до реалните, а ъглите на виждане никак не са за подценяване, което до известна степен компенсира високата степен на отразяемост, за която стана дума по-горе.

Определено това превръща моделът в не много удачен избор, ако става дума за работа на открито или пък в силно осветени помещения, макар че с лека корекция в цветовете и осветеността – ефектът от това, може да се намали до поносими норми. А и както споменахме по-горе – цветовете са достатъчно наситени и ярки, за да може да се извлече максимума от работата с Asus X550CC, особено що се касае до мултимедия, игри и приложения, за които реалистичните цветове – са приоритет.
Но за това ще стане дума малко по-късно.

По отношение на звука, от Asus тук са заложили отново на добре познатата ни SonicMaster технология за подобряване качеството на звука. Комбинацията от нея и наличните два говорителя, разположени в горната част на корпуса на Asus X550C води до резултат, който е повече от прекрасен (вижте снимка).

Звукът е ясен и силен, без да се наблюдава пращене от говорителите или пък изкривяване, когато се усили до максимум. Това спомага за едно наистина качествено изживяване, независимо дали гледаме филм, слушаме музика или сме се потопили в света на някоя игра. Като заключение бихме казали, че макар и да открихме някой друг минус на Asus X550CC по този параграф, той не успя да развали цялостното ни много добро впечатление от модела и начина, по който се представи той.

ПОРТОВЕ И КОМУНИКАЦИИ
Като повечето модели в този клас и тук наличните портове не се различават много от общоприетият стандарт, макар че безспорно – откриваме и малко разлики, но за тях ще стане дума по-долу.
Като за начало – наличните при Asus X550CC портове са както следва:

• 1 x USB 3.0 – до 10 пъти по-бързи от USB 2.0 и напълно съвместими с него
• 1 x USB 2.0
• SD Card Slot / RJ-45 конектор ( LAN )
• VGA / HDMI ( ver. 1.4 )
• комбиниран жак за слушалки и микрофон / HD камера

Както и сами може да видите от списъкa по-горе, основната разлика при Asus X550CC и другите модели в този клас е броя на наличните USB портове. Докато при конкурентните модели, тези портове са три или четири на брой, тук от Asus са заложили само на два такива. Нещо, в което ние виждаме и минуса на модела по този параграф, тъй като липсата на повече портове силно ограничава възможността за свързване на повече външни устройства (флаш памети, хард-дискове, мишки и пр.).

Поради сравнително изтъненият корпус и спецификата на отваряне на екрана – от задната страна липсват каквито и да е портове.

Всички те са групирани от лявата страна на модела, където делят мястото си с вентилационните отвори на Asus X550CC и буксата за захранване. Тази подредба определено има своите удобства от гледна точка на разположението, макар че именно то може да е предпоставка да не може да се включат две устройства на съседни портове ( каквото в случая е положението с VGA и HDMI порта ) (вижте снимка).

Респективно, от дясната страна на модела се помещава само и единствено оптичното устройство на модела (вижте снимка).

На фронталната част, отново силно изнесени в лявата страна се намират светлинните индикатори на Asus X550CC , както и четеца за карти памет – разположен в скосената долна част на корпуса (вижте снимка).

ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ И ПРЕДСТАВЯНЕ – Достъпна мощност!
Наред с всичко останало до тук, сега идва момента, в който ще си поговорим и за техническите данни на Asus X550CC , станали една от причините той да е обект на това ревю.

Като за начало прилагаме списък с наличните такива, а след това ще преминем и към представянето на модела на различните тестове, на които го подложихме.

• Процесор: Intel Core i5-3337U 1.80GHz / 2.70GHz
• Памет: 6GB DDR3 1600MHz
• Хард-диск: 750GB, 5400 об./мин., SATA
• Видео-карта: nVidia GeForce GT 720M с 2GB DDR3 собствена памет

Както и сами виждате, макар и да не е оборудван с най-мощния възможен процесор или видео-карта, Asus X550CC разполага със завидни за класа си параметри. Те от своя страна, освен че ни зарадваха, направиха и една сериозна заявка за представянето на модела на предстоящите тестове. Започнахме с оценката на операционната система Windows 8 за модела ( Windows Experience Index ) (вижте снимка).

Като цяло резултатът е повече от добър на фона на горепосочените параметри и сравнително високите оценки на процесора и графиката ( по отношение на 3D приложенията ) ни дадоха сериозно основание да вярваме, че Asus X550CC има с какво да ни изненада и за в бъдеще.
Респективно, за да проверим дали това ще е така, тествахме модела и с бенчмарк програмата 3D Mark 06 (вижте снимка).

Честно казано, на фона на сходни като производителност машини, които сме тествали в миналото – тук очаквахме малко по-високи стойности от регистрираните от програмата. Въпреки това, с резултат от малко над 7500 точки, Asus X550CC ясно ни показа, че не бива в никакъв случай да бъде подценяван като производителност.
И именно това се заехме да проверим със следващите тестове – игрите!

ИГРИ – Истинският тест!
Първият тест, който проведохме на Asus X550CC се състоя на третата част от култовата sci-fi horror сага – Dead Space 3 (вижте снимка).

Много пъти до сега сме хвалили играта и оптимизацията ѝ и тук отново останахме очаровани от резултата.

При максимално зададените настройки – Very High и максималната поддържана от модела резолюция играта спокойно поддържаше 25-35 фрейма в секунда. Независимо от факта, че на моменти фреймовете падаха под 30 в секунда, това по никакъв начин не се отрази на качеството на геймплей-а и не бе в състояние да развали удоволствието от изживяването. За това особено силно спомагаха и качественият откъм цветове екран на модела и неговите доста добри звукови възможности, които пресъздаваха атмосферата на играта по брилянтен начин!

След този отличен старт, преминахме към тест номер две, който проведохме на наскоро появилата се – Lost Planet 3 (вижте снимка)

Обнадеждени от първия тест и тук решихме да пробваме как ще се държи Asus X550CC при зададени максимални настройки на играта.

Резултатите, които постигнахме обаче бяха доста под приемливият минимум за качествен гейминг, така че се наложи да коригираме нивата на ефектите с цел да постигнем гладка и лишена от забавяне и насичане игра.

Това се получи, когато настроихме играта и ефектите ѝ на ниво Medium и запазихме максималната за модела резолюция – 1366 х 768. При такива настройки фреймовете варираха около 24-25 до 30 в секунда, което макар да е на ръба на приемливото – беше крайно достатъчно, за да играем спокойно и същевременно да се насладим на голяма част от красивите ефекти на последното творение на CAPCOM.

Резултат, който според нас бе повече от добър на фона на наличните параметри и изискванията на играта!

И така стигнахме до третата игра в списъка ни – The Elder Scrolls V: Skyrim (вижте снимка).

Тук решихме да се доверим на преценката на играта за наличната конфигурация и да заложим на препоръчаните ни от нея нива на ефектите – High.

Резултатът бе повече от показателен за възможностите на Asus X550CC и това си пролича с пълна сила при отчитането на фреймовете, които играта поддържаше. При горепосочените нива на ефектите постигнахме с лекота 25-35 кадъра в секунда, което само по себе си е един прекрасен резултат, който ни гарантира изключително качествен гейминг при доста високи нива на ефектите.

Продължавайки напред, стигаме и до четвъртата тествана от нас игра – Tom Clancy’s Splinter Cell Blacklist (вижте снимка).

Каквото и да си говорим – тази игра взе своето от Asus X550CC .
Изискванията ѝ ни позволиха да се доближим до границата от 30-тина фрейма в секунда ( константно поддържани 20-25 ) само и единствено на ниво на графиките Low. Въпреки това, смеем да твърдим, че дори тогава, играта изглеждаше красива и нивата на ефектите бяха на ниво.

Да, по-взискателните от Вас ще кажат, че това не са нива на ефектите, на които трябва да се играе игра от този ранг – и ще са прави. Но все пак за тези от нас които искат да убият малко време или пък да тестват играта – това не ни попречи да ѝ се насладим.

Последният пети тест се проведе на култовата StarCraft II – Heart Of The Swarm (вижте снимка).

Въпреки че последната част от поредицата определено не се квалифицира като „лека“ игра, бяхме доста приятно изненадани, от начина по който се представи Asus X550CC.

При нива на ефектите High и максималната поддържана резолюция, кадрите варираха в границите 25-40 в секунда, според зависи дали средата бе спокойна или водехме битка и имаше скупчване на единици. Лично според нас това е много добър и балансиран резултат между качество на ефектите и геймплей, на който се дължеше и удоволствието от играенето.

За протокола, свалихме нивата на ефектите с една идея надолу – на Medium, за да видим какво е положението там. Това веднага се отрази на играта и поддържаните кадри в секунда станаха почти постоянно над 40.

Един отличен резултат – независимо откъде го гледаме!

Крайната ни оценка за представянето на Asus X550CC с игрите е отлична! Независимо, че на места ресурсът на модела не му достигаше, той успя да извлече максимума от всеки един тест и да се представи по начин, който не очаквахме!

ТЕМПЕРАТУРА И ШУМ НА СИСТЕМАТА – Брилянтно изпълнение!
Както винаги до сега, така и при Asus X550CC обърнахме специално внимание на температурите, които моделът поддържаше по време на проведените тестове и съответно – как това се отрази на температурните нива по корпусът му.
Започваме с подържаните от процесора и видеото температури (вижте снимка).

Както и сами може да видите от снимката по-горе, границите в които работеше Asus X550CC бяха повече от нормални, да не кажем – ниски.

Минималните отчетени стойности бяха около 30 градуса, но така и не успяхме да ги повторим като показание. Иначе температурите, които моделът поддържаше при леко натоварване бяха около 45-50 градуса – нещо, което е съвсем в реда на нещата, като се има предвид с какъв процесор и видео е оборудван той.

Максималната отчетена температура по време на интензивно натоварване бе 74 градуса на процесора и 81 градуса на видеото, което е повече от добър резултат, имайки предвид прага от 100 градуса, при който се включва защитата на процесора.

За този резултат определено до голяма степен спомагаха и разположените от долната част на модела отвори за охлаждане, както и леко повдигнатата от батерията му задна част, която оставя по този начин свободно място между повърхността на която е поставен лаптопът и долния му капак (вижте снимка).

Имайки предвид тези много добри резултати, насочихме вниманието си към това, как те се отразяват на корпуса на Asus X550CC . Тук държим да отбележим, че моделът разполага с технологията на Asus – Ice Cool, благодарение на която температурата по арм-рест-а не би трябвало да надвишава човешката ( или с други думи казано – да не надхвърля 37 градуса ). Тъй като до момента, на всички тествани от нас модели на Asus, тази технология е работела безотказно – решихме да видим и доколко добре тя е интегрирана тук.

За целта отново замервахме температурите по различни части от корпуса на Asus X550CC по време на лека работа и интензивно натоварване.

Започваме с клавиатурата, която ако разделим на три части – лява, средна и дясна, поддържаше съответно 31, 32 и 28 градуса при сравнително леко натоварване. Резултатът до тук е съвсем в границите на нормалното и това, което ни направи много приятно впечатление бе факта, че когато натоварихме модела – тези стойности не се промениха осезаемо. По време на сериозен гейминг, отчетохме завишаване на тези температури едва с по няколко градуса, съответно до 36, 35 и 30 градуса за съответните части на клавиатурата.

Определено до тук показанията сочеха, че гореспоменатата технология не само е успешно интегрирана в модела, но и оказва сериозно влияние на регистрираните температури.

Следващата част на корпуса, която подложихме на аналогичен тест бе арм рест-а и разположеният между двете му части – тъчпад. За никого не е тайна, че тук най-много се усеща дискомфорт, когато температурите са по-високи и точно тук се надявахме най-силно да проличат плюсовете на Asus Ice Cool технологията.

При сравнително леко натоварване, отчетохме 31 градуса в лявата част на арм рест-а и 32 градуса в дясната и за наша голяма радост – тези температури не се промениха кой знае колко, когато натоварихме Asus X550CC, достигайки съответно 33 градуса и от двете страни. Наистина едно изключително постижение, което ни гарантира комфорт и удобство по време на работата с модела, независимо дали го натоварваме или не!

При тъчпада също не се наблюдаваха големи изменения и поддържаната там температура бе в границите на 31-35 градуса в зависимост от това дали сме натоварили модела или не. На последно място тествахме температурите на изхода на охладителната система на Asus X550CC. Цялостното отлично представяне на модела до тук ни караше да вярваме, че и по този показател – резултатите ще са най-малко – на ниво.

Определено смеем да твърдим, че от Asus са се справили наистина прекрасно с разпределянето и отделянето на топлина при работа на Asus X550CC и на изхода на вентилацията му, при спокойна работа поддържаната температура бе в диапазона на 38-40 градуса. На фона на това постижение не ни остана нищо друго, освен да натоварим до краен предел модела и да видим какви ще са резултатите тогава.

Поддържаната постоянна температура тогава бе около 55 градуса, което само по себе си е едно много добро постижение, доказващо за пореден път, че Asus X550CC определено има с какво да ни изненада.
Приятно при това!

По отношение на шума на системата, можем само и единствено – да похвалим инженерите и дизайнерите от Asus. Причината – той почти отсъства! При нормална работа и средно натоварване на системата, вентилаторът въобще не се чува как работи, а при максималното такова – звукът е толкова тих, че дори и най-леката музика или звукови ефекти на игра / филм биха го заглушили на мига.

Крайната ни оценка за представянето на Asus X550CC по този параграф е повече от отлична. Брилянтно свършена работа от страна на Asus и интегрираните в модела технологии, които превръщат работата с него в истинско удоволствие.

БАТЕРИЯ – Страхотно представяне
В повечето случаи, когато става дума за 15,6“ модел, още повече и с по-мощни параметри – рядко батерията и нейната издръжливост са били приоритет.

В случаят тук, Asus X550CC е оборудван с 4-клетъчна литиево-йонна батерия, а не със стандартната 6-клетъчна, която сме свикнали да виждаме при повечето конкурентни модели от този клас.

От една страна това е продиктувано от силно изтънения корпус на модела ( както по-горе споменахме, батерията стърчи малко надолу и повдига задния край на Asus X550CC ), а от друга – фактът че това е тенденция, която се забелязва от доста време при Asus и която неведнъж е доказала ефективността си. Още повече, когато са налични и енергоспестяващи компоненти – както е тук с процесора Intel Core i5-3337U.

Тестът на батерията на Asus X550CC се проведе в две части при около 50-60% натоварване на системата.

Първата част бе на режим High Performance където бенчмарк софтуерът закова таймерите на малко над час и четиридесет минути. Имайки предвид, че натоварването бе съсредоточено върху процесора, видеото и хард-диска, този резултат бе повече от задоволителен и доста показателен за възможностите и оптимизацията на 4-клетъчната батерия на модела.

Произхождайки от него, спокойно можем да кажем, че при по-леко натоварване без никакъв проблем могат да се постигнат около два часа автономна работа без да се лишаваме от производителността на модела, осветеността на екрана или пък комуникативните опции.

Респективно, втората част от теста проведохме при режим Power Saver, ограничавайки до минимум производителността и консумацията на Asus X550CC. При аналогично като първото натоварване – 50-60%, този път успяхме да постигнем почти три и половина часа автономна работа. Безспорно резултатът ясно ни показва, че при малко по-леко натоварване спокойно бихме могли да постигнем описаните от производителя четири часа на батерия.

Каквото и да си говорим, Asus X550CC демонстрира завидни способности по отношение на работата си на батерия и оценката, която получава от нас може да е само една – отлична!

Конкретният модел, за който е настоящото ревюто е Asus X550CC-XX011.
Общовалидни за серията Asus X550CC са:

- дизайн и изработка
- клавиатура и тъчпад
- дисплей и звук

Останалите описания са специфични само за разглеждания в ревюто модел.

НАШЕТО МНЕНИЕ
Като за финал бихме казали, че от Asus отново са се справили повече от блестящо с най-новото попълнение на X-сериите си, което по един изключително успешен начин променя представата ни за тях.

Елегантният дизайн, комфорта при работа и не на последно място – много добрите параметри и представяне на Asus X550CC, определено го превръщат в един от фаворитите в ценовия клас, в който попада.

Отново, както и преди сме коментирали, Asus продължават да утвърждават позициите си в сегмента на ултра тънките за размера си 15,6“ модели.
Безспорно Asus X550CC е поредното доказателство за това!

Надяваме се, че Ви беше приятно да прочетете това ревю – поне толкова, колкото на нас да го напишем.

Вижте промоция на моделите ASUS с подарък рутер само до 30-ти октомври ТУК >>

инж. Росен Русев
PCStore.bg