Международната космическа станция отбелязва 20 години с хора на борда днес, съобщи Асошиейтед прес.

Първият екипаж се нанася в три тесни помещения. 20 години и 241 посетители по-късно, комплексът има наблюдателница, шест спални, три тоалетни и 12 стаи.

Вижте как изглежда МКС отвътре и отвън >> >> >>

Станцията е обитавана от представители на 19 държави, мнозина са работили там многократно. Посрещала е и туристи, плащали за престоя си.

В първия екипаж са американецът Бил Шепърд и руснаците Сергей Крикальов и Юрий Гидзенко. Те излитат от Казахстан на 31 октомври 2000 г. Два дена по-късно отварят вратите на Международната космическа станция.

За сегашните обитатели на борда днес е предвидена празнична вечеря.

Вижте как изглежда Земята от борда на МКС >> >> >>

Изграждането на МКС започва през 1998 г. Станцията е на ниска околоземна орбита и може да бъде видяна от Земята с невъоръжено око. Височината ѝ варира от 319,6 км до 346,9 км над повърхността на планетата. Станцията се движи със средна скорост около 27 743 км/ч, извършвайки 15,7 орбити на ден.

МКС се изгражда в космоса, като се изстрелват модул след модул. Конструкцията и завършва чак през 2011 година. Така тя се превръща едновременно в най-големия обект, построяван извън Земята и в най-скъпата конструкция, осъществяване от човечеството.

Научното значение на МКС е голямо. Там са проведени редица експерименти, а станцията е важна стъпка по пътя на хората към заселването на Марс и Луната.