Поредните опасни приложения бяха премахнати от Google Play Store. Оказва се, че повече от 25 програми, работещи под Android, са "крали" акаунтите във Facebook на своите потребители. Апликациите, за които се е установило, че използват дупка в сигурността на операционната система и получават достъп до акаунтите в социалната мрежа са били свалени повече от 2 милиона пъти и са дело на една и съща група хакери.

Въпреки че не разкриват точните имена на приложенията, от съобщението на компанията за кибер защита Evina, става ясно, че това са програми, които наистина са вършели някаква работа под формата на крачкомери, фоторедактори за снимки и видео, фенерчета, файлови мениджъри и мобилни игри. Те са били оборудвани с легитимна функционалност, но също така са съдържали и злонамерен код.

Те са отваряли последното стартирано във фонов режим приложение и ако това е Facebook, то върху оригиналното изображение се е отварял фалшива страница за вход в мрежата, където потребителите сами вписвали своите данни.

Google са уведомени преди месец за опасните приложения и бързо са ги премахнали, но повечето от тях са стояли в Play Store повече от една година. Ако сте засегнати от тези приложения по някакъв начин би трябвало да получите специално писмо от Google, каквото вчера и днес са получили редица потребители.