Собственикът на Google, холдингът Alphabet, достигна пазарна капитализация от 1 трилион долара. С това той стана едва четвъртата американска компания, която постига това, съобщава CNET.

Alphabet обединява всички бизнеси на Google. Сега компанията е в преходен момент, след като в началото на декември 2019 г. съоснователите ѝ Лари Пейдж и Сергей Брин обявиха, че се оттеглят от ръководните постове в нея. Вместо това сегашният изпълнителен директор на Google, Сундар Пичай, ще оглави Alphabet, но ще продължи да управлява и Google.

Снимка: Alphabet

През 2019 г. около търсачката имаше доста скандали. Служители на компанията протестираха много от решенията ѝ, като работата ѝ в Китай, договорите с Пентагона и т.н. Имаше и много протести заради обвинения, че срещу висши ръководители има жалби за сексуален тормоз, но не е направено нищо по въпроса.

Всички тези проблеми обаче не се отразиха особено на акциите на Alphabet. Google продължава да печели солидни доходи чрез бизнеса си с онлайн реклама. Другите проекти също напредват. Очакванията са резултатите и за 2019 г. да са добри, като те ще бъдат обявени официално на 3 февруари 2020 година.