НАСА удължи срока за връщане на астронавти на Луната за 2025 г. най-рано - поне с година след графика, обявен миналата година от бившия президент Тръмп, съобщиха световните информационни агенции.

Целта американци да се върнат на Луната до 2024 г., постави Доналд Тръмп. Програмата, наречена "Артемида", е междинен етап от още по-амбициозния план за изпращане на астронавти на Марс.

Директорът на НАСА Бил Нелсън каза, че причина за отлагането е забавяне заради съдебен спор за правото на компанията SpaceX да строи спускаемият лунен апарат.

Миналия четвъртък делото, заведено от името на компанията Blue Origin на Джеф Безос, срещу възлагането на договора за 2,9 милиарда долара на конкуренцията SpaceX на Илон Мъск беше отхвърлено от американски съд.

Чак след съдебното определение НАСА може да възобнови сътрудничеството със SpaceX по договора за лунния спускаем апарат. Междувременно компанията е продължила развойната дейност самостоятелно, каза Нелсън.

За забавянето значение има и малкият бюджет за програмата, одобрен от Конгреса. Освен това срокът, поставен от Доналд Тръмп, не е бил постижим технически, обясни Бил Нелсън. Пандемията от Ковид-19 също се е отразила.

Първоначалната цел на НАСА беше да изпрати астронавти на Луната до 2028 г., след като изгради окололунната станция "Гейтуей" до 2024 г. Президентът Тръмп обаче постави други срокове през 2019 г. - с всички възможни средства американците да се върнат на Луната до пет години. Програмата беше обявена от вицепрезидента Майк Пенс, който тогава каза, че САЩ са в нова "космическа надпревара", като използва термин от 60-те години на миналия век.

Бил Нелсън каза, че китайската космическа програма е стимул за проекта "Артемида".