Ситуацията в Близкия Изток се нажежи до червено, след като САЩ убиха един от най-популярните и високопоставени ирански генерали - Касем Солеймани. Ответенният удар по американски военни бази доближи отношенията до ръба на войната. Едва в последните 24 часа изявленията от Вашингтон и Техеран отвориха възможност за дипломатическо решаване на конфликта.

Обтегнатите отношения между САЩ и Иран не са от вчера и не започват с президентския мандат на Доналд Тръмп. Началната точка може да бъде потърсена във вече далечната 1953 година, когато ЦРУ организира свалянето на демократично избрания премиер на Иран, Мохамед Мосадък, решил да национализира персийския петрол. След свалянето на Мосадък властта е прехвърлена в шах Реза Пахлави. Макар и светски, подкрепяният от Вашингтон режим на шаха може да се окачестви като брутална диктатура, довела до Ислямската революция и усложнила още повече отношенията между Вашингтон и Техеран.

Много анализатори говорят за възможна война между САЩ и Иран, като и двете държави се готвят отдавна за подобна възможност. Поради тази причина ще ви покажем с какво разполага всяка страна и какви са основните козове в ръцете на управляващите във Вашингтон и Техеран.

Количественото предимство

Снимка: Dir.bg

Сравнението между Иран и САЩ на пръв поглед изглежда абсурдно. Военният бюджет на Америка е най-големият в света, а американската армия превъзхожда количествено Техеран във всяко едно отношение.

Америка разполага с 1 200 000 активни военнослужещи и 860 000 резервисти. Броят на всички военни самолети на САЩ надхвърля 13 000. От тях 195 са модерният стелт изтребител F-22, а от мултифункционалният изтребител от пето поколение F-35 са налични 425 броя. Количеството модерни самолети, като F-18, F-15 и F-16 буквално се измерва с хиляди, като не са за подценяване и способните бомбардировачи, с които САЩ разполага в "напоителни" количества.

Общият брой на хеликоптерите е 5 760, като от тях 971 са атакуващи. Танковете са над 6 000, а бронираните машини на САЩ - над 30 000. Най-модерният танк в арсенала на Америка е M1 Abrams, от който са налични 3273 бройки.

Америка разполага още с 24 самолетоносача и 68 подводници. Унищожителите са 68, а фрегатите 22.

Иран разполага с 523 000 активни военнослужещи и 350 000 резервисти. Броят на всички военни самолети на Техеран е едва 500. От тях повечето са стари съветски или американски изтребители, като F-14 и МиГ-29. Липсват бомбардировачи или способни дронове.

Общият брой на хеликоптерите е 126, като от тях само 12 са атакуващи. Танковете са над 1 634, а бронираните машини на 2 345. Най-модерният ирански танк е Karrar, който е предполагаемо копие на руския Т-90, а в създаването му са участвали и руски експерти. Иран има 420 бройки от Karrar.

Иран няма самолетоносачи или унищожители, но има 34 подводници и 6 фрегати и 88 бързи патрулни кораби. Съществува и значително количество малки свръх бързи лодки, които носят ракети или друго леко въоръжение.

Количественото сравнение на пръв поглед безспорно е на страната на САЩ

Технологично предимство

САЩ определено води на технологичния фронт. Страната има множество модерни самолети, доста от които са невидими за противниковите радари, но може би най-същественото предимство на Вашингтон е възможността да води войната дистанционно и от разстояние. Убийството на Касем Солеймани бе извършено чрез дрон, чийто оператор се е намирал зад комфортно бюро на 11 000 километра от Багдад.

Освен множеството дронове, САЩ разполага и с високоточни умни ракети и боеприпаси, които могат да нанасят "хирургически" удари.

Иран често представя свои високотехнологични разработки, включително и на противоракетна отбрана, но страната никога не ги е произвеждала в серия. Дори подобни модерни оръжия да са факт в арсенала на Техеран, то количеството им е незначимо.

Противовъздушните системи на Ислямската република обаче заслужават по-специално внимание. Иран разполага с 4 батареи С-300ПМУ2, 4 батареи С-300 и 12 батареи от Bavar-373 - иранско копие на С-300. Иран има и 29 бройк от тактическия зенитен комплекс "Тор". Между 1998 г. и 2002 г. Техеран се сдобива и с 6 броя китайски радари JY-14. За тях се твърди, че могат да издържат някои антирадарни оръжия и да проследяват множество цели наведнъж.

Балистичните ракети на Иран не са за подценяване. Именно по този начин Техеран извърши ответния си удар върху американските бази в Ирак. Ракетите на Техеран не могат да достигнат до Вашингтон, но държат целия Близък Изток в обсега си. Въпреки това САЩ и Израел разполагат с възможност да свалят балистични ракети и освен това разполагат със своя гама от подобни оръжия.

Скритите козове

Най-добрият американски самолет F-35 и остарелият ирански F-14

Снимка: Dir.bg

Макар САЩ да има колосално количествено превъзходство, то те не могат да струпат всичките си оръжия на едно място. За сметка на това Ислямската република би воювала на своя територия и би използвала всичко, което може. Иран се е доказал, че може да издържи война, в които загиват стотици хиляди негови войници, десетки хиляди цивилни и да понесе загуби от милиарди долари (Войната между Иран и Ирак от 1980 г. до 1988 г.). Същевременно населението в САЩ е доста чувствително към бройката на загинали войници, както и към финансовите загуби от войната. Вашингтон често използва ракети, с цена от стотици хиляди долари, за да унищожава много по-евтино струващи цели.

Мобилизираното и обединено от чуждестранна агресия население също би било много по-мотивирано да защити страната си, спрямо войник изпратен да воюва на хиляди километри от дома си.

Най-големият скрит коз на Иран са неговите асиметрични тактики.

Макар да не разполага с модерни технологии и огромно количество самолети, Техеран е изградил мрежа от лоялни сили в Близкия Изток, които биха могли лесно да ударят цели в Саудитска Арабия, Ирак или Израел.

Макар да няма голям флот, Иран може да затвори Персийския залив за корабоплаване, парализирайки голяма част от петролните доставки по света и създавайки своеобразна финансова криза. Това Техеран може да постигне с бързите си малки лодки, въоръжени с ракети и друго леко оръжия, както и с бреговата си артилерия и ракети. не трябва да се забравя и възможността за извършване на самоубийствени атаки, които могат да застрашат сериозно американския флот. Атаката срещу американския разрушител USS Cole показва, че САЩ са уязвими на подобни тактики.

Много анализатори пропускат ролята на кибер оръжията, които са способни да сринат електропреносната мрежа на атакуваната страна и да нанесат поражения за милиарди долари. Именно в тази област САЩ и Израел се считат за водеща в света сила. Една от двете страни използва преди около 10 години вирусът "Стъкснет" срещу Техеран и ядрената му програма. Вирусът доведе до унищожението на 1000 бройки от скъпоструващите центрофуги за обогатяване на уран, с които Иран искаше да произвежда ядрено гориво.

Геополитика

Американските бази в Близкия Изток

Възможен конфликт между САЩ и Иран не би трябвало да се разглежда самостоятелно и изолирано от целия свят. Той би предизвикал своеобразна експлозия в Близкия изток, която би се усетила дори от най-малките и незначителни държави.

Както Вашингтон, така и Техеран имат свои лоялни съюзници и държави, на които биха могли да разчитат за помощ. Сложните геополитически връзки на Иран и САЩ, техните съюзници и дори ролята на религията не да са плод на този материал. Скоро екипът на Дир.бг ще ви ги представи в отделна статия посветена на геополитическия облик на сблъсъка между Иран и САЩ.