Отказът на американския президент Доналд Тръмп от ядреното споразумение с Иран, новите санкции и заплашителните постове в Twitter повишиха напрежението в отношенията между САЩ и Иран. И докато е всеизвестно, че американците разполагат с най-модерната армия в света, то Иран също има някои доста любопитни проекти.

Според експертите, някои от футуристичните оръжия на Иран са чиста спекула, други са "тунинговани" версии на стари оръжия, но трети са наистина по силите на ислямската република.

Вижте как изглеждат модерните оръжия на Иран >> >> >>

Хеликоптерът HESA Shahed 285
Това е реално съществуващ хеликоптер произведен изцяло в Иран. Максималната му скорост е 240 км/ч, с едно зареждане изминава около 800 километра, а максималната височина, на която може да се изкачи е 4160 метра. Хеликоптерът е леко въоръжен, като разполага с една 7.62-милиметрова ПКМТ картечница и 14 броя 70-милиметрови ракети. Вертолетът може да е въоръжен и с ракети, които поразяват плавателни съдове, а скритото му оръжие е радар, предназначен за откриване и следене на водни и наземни цели. Иран разполага с около 40 броя от HESA Shahed 285.

Стелтът Qaher-313
Това е един доста странно изглеждащ самолет, който най-вероятно никога няма да полети, макар Иран да е показвал негови движещи се прототипи. На теория Qaher-313 трябва да е лек самолет, можещ да носи до 2000 килограма въоръжения и да има силно намалена радарна видимост. Според експертите предвид малките си размери и тегло, то е напълно възможно Иран да създаде подходящ двигател за самолета и той дори да има ниска видимост. Въпреки това анализаторите заявяват, че за да остане самолета във въздуха, той ще има нужда от сложен алгоритъм и компютри. Преобладаващото мнение е, че Qaher-313 е по-скоро фалшив проект, но иранците заявяват, че разработват усилено самолета, който щял да се използва за "тренировъчни и бойни" мисии.

Танкът Karrar
Karrar е първият танк на Иран, а неговата съдба ще реши бъдещето на прохождащата тежка оръжейна индустрия в ислямската република, която планира да произведе 800 бройки от него. Танкът разполага с балистичен компютър, които помага за по-точното прицелване, с лазерен мерник и с други екстри, характерни за модерните танкове. Karrar може да стреля по цели в движение, а западните експерти го оприличават на Т-90, а за това сравнение помага фактът, че иранският танк идва с копие на руската динамична броня "Реликт". Иранците обаче казват, че танкът им е по-добър от стандартния Т-90, макар и да разполага със същото 125-милиметрово оръдие. Руснаците естествено не са съгласни с това, заявявайки че много от модернизираните елементи в Т-90 липсват при иранците и показаният прототип е пребоядисан Т-72 с добавени ламарини, признавайки все пак Karrar за доста добро копие на Т-90МС. Западните анализатори пък твърдят, че иранците обичат да показват прототипи на оръжия, които никога няма да създадат. Към днешна дата не е ясно дали производството на Karrar е в ход.

Дронът Fotros
Това е един от най-способните дронове на Иран, за който се твърди, че е копие на американския MQ-1 Predator. Fotros може да прекара 16 часа във въздуха, като за това време може да измине 2000 км. Според някои източници дронът има две разновидности - напълно разузнавателна и такава, въоръжена с ракети въздух-земя.

ПВО комплексът Bavar 373
Това е работеща ПВО система, създадена в Иран и с характеристики много близки до тези на руският ПВО комплекс С-300. Иран е създал напълно сам радарната част на комплекса, който има много голям обсег и може да следи 200 цели едновременно. Ракетите могат да свалят цели на височина от поне 70 километра. Bavar 373 е реално оръжие, което обаче Иран едва ли ще успее да произведе в достатъчно големи бройки.

Торпедото Hoot
Това е суперторпедо, можещо да носи доста мощна бойна глава и да се движи с максимална скорост от 360 км/ч. Според анализаторите иранците са изкопирали съветското торпедо "Шквал". Това означава, че Иран разполага с торпедо, можещо да извади от строя американски самолетоносач. Не е ясно колко бройки от Hoot са налични за ползване.

Ракетата Qader
Това е най-точната и най-мощната иранска крилата ракета за водни цели, която съществува към днешна дата. Тя има максимален обсег между 200 и 300 километра и може да носи 200-килограмова бойна глава. Ракетата е силно мобилна и може да се изстрелва от земята, въздуха и водата. Тя е налична в доста съществени количества сред Революционната гвардия на Иран и иранския флот. Qader също може да се ползва са потопяване на самолетоносачи и други големи кораби.

Ракетата Khorramshahr
Това е балистична ракета, която има обсег до 2000 километра и може да носи бойна глава с тегло от 1800 килограма - на практика тази ракета може да носи ядрено или химическо оръжие. Според някои тази ракета може да носи и няколко бойни глави. Иран е провел успешни тестове на Khorramshahr, която според експертите се базира на Hwasong-10.

Ракетата Emad
Това е другата доста мощна иранска балистична ракета, която отново има боен обсег до 2000 километра. Бойната глава, която тя може да носи, е с максимално тегло от 750 килограма, което означава, че Emad може да "пренесе" атомен заряд. Ракетата се отличава с това, че бойната ѝ глава може да експлодира над повърхността - нещо много полезно за увеличаване на щетите при ядрен взрив. Точността на Emad е между 30 и 500 метра от целта.

Подводница клас Бесат
Към днешна дата Иран разполага с два броя от тази произведена изцяло в страната подводница. Водоизместимостта ѝ е 1200 тона, а под вода тя може да изкара 5 седмици. Малко са останалите известни факти относно подводницата, но предназначението ѝ е едно - да спомогне за затварянето на Ормузкия проток, откъдето преминава около 10% от световната търговия с петрол и унищожението на противниковите кораби в региона. Максималната дълбочина на потапянето на подводницата вероятно е около 200 метра, а във въоръжението ѝ влиза суперторпедото Hoot.