Модерните оръжия на Иран - факт или измислица

През годините Иран е показвал различни видове собствени дронове, ракети, танк и дори стелт самолет

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Дали са реални тези оръжия ??? Ами ако погледнем цифрите на БВП за 2018 г. виждаме следното: 1. България, БВП за 2018 г. е 65 милиарда долара, разходи за отбрана 1,5% БВП = 0,975 млрд долара 2. Иран, БВП за 2018 г. е 452 милиарда долара, прилагайки същия процент 1,5 % от БВП е точно 6,78 милиарда долара, или 7 пъти повече от нашия. Най-вероятно и с разходите за наука нещата стоят по този начин. За капак, средният БВП на Иран за последните 10 години е 395 млрд долара, ковто означава, че от 2009 до 2018 вкл., ако са давали по 1,5 % за отбрана всяка година, то иранците са инвестирали 59 милиарда долара в отбраната си. И поне още толкова за наука ............ Та реалността може да не е много далече от това описание.

Изостаналите иранци имат торпедо подобно на "Шквал" а напредналите американци така и не можаха да го копират, нищо че руснаците отдавна го показват в Севастополския музей;)

Нека си го имат - абсолютно безполезният Шквал е отдавна снет от въоръжение (където е присъствал само формално).

Значи Едмънд Поуп бадева влезе в затвора-)

Забавлявай се колкото си щеш с конспирации, само че фактите са си факти - Шквал и далеч по-авангардната немска Баракуда никага не са били реално оръжие.

еми хубо де, приемам че немците не са успели да възпроиведат Шквала, щото освен крадена документация трябват и съответните материали та и Баракудата им стана нефелна, ама щото ни американците ни германците не успяха да копират Шквала това не значи че руснаците са го снели от въоръжение, айретен че заместващия го Хищник все още в процес на изпитания-)

Вярно е, че Иран има огромна територия, трудна за защита, и е заобиколен от американски военни бази, които на практика не правят нищо, но могат да се ползват за стартиране на поредната нова война в Близкия Изток. Вярно е, че едновременна бомбардировка на Иран от 200 бойни самолети на САЩ може да изсипе 20 000 тона бомби над Иран в продължение на 22 мин. Но е важно да се спомене, че Конгресът на САЩ отне възможността Президентът на САЩ да обявява война или да води необявени войни, без решение на Конгреса. Тази "привилегия" беше дадена на Президента след 9/11, знаем колко необявени войни бяха водени от САЩ през това време, с повече от 1.5 млн жертви, от които поне 400 000 деца, десетки милиони хора станаха бежанци. Нещо повече, война с Иран без обявяване на война, с решение на НАТО (всъщност на САЩ) срещу Иран, както войната срещу бивша Югославия (с бомбардировки на 800 бойни самолета на Натовски държави), също не е на дневен ред, заради твърдата позиция на ЕС. Затова в момента въпреки огромните усилия на Израел да подпали война срещу Иран, не е на дневен ред. В статията не е споменато, че руските С-300 в Иран могат успешно да защитят основните военни обекти на Иран от американско въздушно нападение дори едновременно с 200 американски самолета, като предизвикат непоправими загуби за САЩ. Затова дори Израел не се впуска както преди в самостоятелни военни авантюри срещу Иран със своите F-35 и всякакви модерни оръжия.

Ммм не е точно така... Според конституцията на САЩ Президента по своя преценка може да започне военни действия, като в рамките на 30 дни трябва да представи пред конгреса мотивирано искане с което да обясни защо иска да продължи започнатата война, а това което огласиха конгресмените е просто декларация че няма да подкрепят Тръмп в подобни действия, но 30 дневния гратисен период си остава;)

От ДИР-ника услужливо преведоха една сводка за налични и предполагаеми застрашителни (за Имперските сили и присламчилите се към техните коалиции на Мераклиите да се натягат/плячкосват) Впечатлен съм от Торпедото Hoot Ракетата Qader Ракетата Emad Подводница клас Бесат Дронът Fotros с навременна и точна разузнавателна информация от съюзник самолетоносачите на САЩ стават достъпна плячка за танкерите е ясно и без особено напъване към размишления, не ли

Значи според теб Иран е вече изпреварил могъщия СССР(много по-силен от днешна Русия), за който американските самолетоносачи въобще не са били 'лесна плячка' - за неутрализирането (забележи, не потопяване) на един са били предвидени 2 полка Ту22 с течногоривни ракети Х22с разчетни загуби от 80% (пиши ги ками-кадзе). Т.е. според твоето умно заключение - Иран без да има ВВС е надминал всичко това..

Няма ли да го снимат във въздуха или са го зазимили за всеки случай

Всичко, което се вижда на снимките е е като правено от часовете по трудово обучение. На дрона да се вижда, че му липсват попнитове на челото и има дупки. Хеликоптерът е, цяло чудо, че лети, сигурно е с пилоти за еднократна употреба. Нито едно от оръжията не видях да е в действие. Смешници, специалисти в пропагандата.

"... показаният прототип е пребоядисан Т-72 с добавени ламарини ..." ;-)

"..., че иранците обичат да показват прототипи на оръжия, които никога няма да създадат." Иранци, руснаци все същото.

Бе за руснаците не знам, ма лудите говеда носят палмата на първенството по създаване на глупости, които не стават за чеп за зеле..като Ф35 за 2 трилиона долара!

F-35 е най-купувания самолет в цял свят. А 2 трилиона чепове са ти влезнали отзад.

Тръмп поиска в началото на своето президенство да се спре разработката на свръх скъпия F-35, с много технически проблеми, и да се продължи разработката на F-18. А както видяхме в Сирия, и старите руски 50-годишни С-150 могат да свалят последните модели F-35... Помни се също по времето на Обама за заблудения американски кораб с морски пехотинци, пленени от Иранска брегова охрана в техните териториални води - бяха държани 8 часа на колене на палубата, с ръце над главата зад тила с насочено срещу тях оръжие докато се напишкаха в панталоните. След още малко сплашване и много молби от високо ниво ги върнаха на САЩ.... Дори Тръмп наскоро напомни в САЩ, как Обама изпрати самолет със 150 билиона долара, за да си плати за освобождаването на американци, лежащи в иранските затвори... докато не искаше да плати 30 билиона долара за стена с Мексико...

Руснаците с 50 самолета изгониха сащисаната коалиция от Сирия

А българите нямаме даже и прототипи, и рисунки нямаме. Българските оръжия не са факт, а измислица :D

Има, има в музеите !

Повечето от изброените оръжия са напълно реални...но най голям е напредъка на Иран в областа на дроновете...и това е неоспоримо...А такива дронове могат да произвеждат половин дузина страни.

"Торпедото Hoot Това е суперторпедо, можещо да носи доста мощна бойна глава и да се движи с максимална скорост от 360 км/ч." - А дано сте грамотни,ама надали?

така са преписали...

копирали!

Според руснаците "Шквал" се движи въобще с 500 км/ч. Пред торпедото се създавала някаква "кухина с газове" и торпедото наистина развивало такива скорости. Разказано е във филма "Курск подводная лодка в мутной воде" - френски документален филм. BTW - За мен тая версия за потъването на Курск е най-релевантна.

колкото искаш си газирай водата , но съпротивлението си остава :))) ... елементарна физика

Ако са успели да направят копие на "Шквал", то скоростта е вярна.

Иран има много добри отношения с КНДР. А там не си поплюват.