Българският високотехнологичен стартъп I Rise Mechanics е създател на робот, помагащ на хора с гръбначни наранявания да проходят. Екипът зад проекта се бори за гласа на публиката в най-голямото независимо стартъп състезание в света. Гласуването вече е в ход, а победителите ще станат ясни на online събитие на 27 януари, предава БНР.

Сред множеството претенденти в общо деветте категории, има двама български участника. Освен I Rise Mechanics, LAUNCHub Ventures претендира за инвеститор на годината.

Moже да подкрепите това българско изобретение в системата за гласуване, където българския стартъп, който дава свобода на хора с гръбначни увреждания, се съревновава със стартъп компании от цял свят. А, че тяхното изобретение заслужава е повече от сигурно.

Всяка година в света има между 250 и 500 хил. инциденти, които водят до обездвижване на долните крайници на различни хора. Средната им възраст е 39 години и половина. Повечето от тях са физически активни и в работоспособна възраст. Една от тях е Силвия Василева, което преди около 7 години пада от дърво, наранява гърба си и това довежда до параплегия - увреждане на гръбначния мозък, което засяга движението и усещанията в краката.

Тъй като повечето от помощните средства за хора с гръбначни наранявания са предназначени само да ги преместят от седнало положение, но не и да насърчат някакво друго движение, съпругът на Силвия - Любомир Василев заедно с няколко приятели и съмишленици се захваща с разработката на устройство, което да ѝ позволи и да се изправя.Създава I Rise Mechanics 357.

Причината? Седналото положение не е типично за човека, а продължителният престой на човешкото тяло в инвалидна количка води до неизбежни доживотни здравни проблеми като тромбоза на вените, инфекции на пикочните пътища, мускулни спазми, остеопороза, декубитални рани, хронична болка, дихателни увреждания и много други.

10 месеца след началото на проекта, през 2019 се появява OmniBot - революционeн български робот за хора с гръбначни увреждания.

Освен Силвия и съпругът ѝ, в екипа влизат още няколко души. Механик е Димитър Ортаков, познат и като механик на българския екипаж на Рали Дакар 2012 г.

Omnibot e първото по рода си изправящо помощно средство. Той може да се движи във всички посоки, включително и странично и осигурява изключително лесно прехвърляне от и към инвалидната количка, мебелите у дома и дори автомобил.

Екипът вече е патентовал робота си и се е съсредоточил върху започването на серийно производство.

Как работи "Омнибот" на практика може да видите и в следния клип.