Български стартъп за изграждане на изкуствен интелект набра финансиране на стойност 2.8 милиона долара, каза за БТА един от съоснователите Мартин Вечев.

През проекта са създават инструменти в помощ на екипите, които се занимават с изкуствен интелект (ИИ), които изграждат безопасни, надеждни и сигурни модели.

Парите за проекта LatticeFlow са от два фонда за високи технологии. LatticeFlow е основан от Павол Билелил, Андреас Краузе и българите Мартин Вечев и Петър Цанков.

Вечев каза, че са много щастливи с тази първоначална инвестиция, от добри европейски фондове. Това ще ни позволи да се съсредоточим върху нашия продукт в следващите няколко години, допълва той.

Основната идея зад LatticeFlow е да промени начина, по който са изградени следващото поколение системи с изкуствен интелект. След като използваме тези системи в работата, в лекарския кабинет, по пътищата или у дома, компаниите и потребителите имат нужда от изкуствен интелект, на които могат да се доверят, посочва Вечев.

По думите му надежден и сигурен ИИ значи "математически да гарантираме, че системата, прави каквото се очаква от нея и се държи както трябва."

Вечев е професор от Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих, има докторска степен от университета в Кеймбридж и е бил член на изследователския екип в IBM.

Цанков има докторска степен от Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих. Дипломира се от Georgia Tech с две изследователски награди, има награда за постижения в компютърните науки от президента на България.