Крачещият робот "Голямата стъпка" ще демонстрират пред ученици по време на пролетната ваканция учени от Института по роботика на БАН. Той е с два управляеми двигателя и е изграден от минимален брой механични елементи, създадени чрез 3D технология на принтиране. Това съобщи пресцентърът на БАН.

Пред ученици от първи до пети клас учените ще покажат по-нетрадиционните приложения на "Голямата стъпка". Роботът е създаден от екип на Института и е патентован. Той се придвижва чрез крачене, завива на място около ос през центъра си на тежестта, може от място да тръгне напред и назад, преодолява препятствия и наклони, може дори да изкачва стълби.

Роботът е с приложение в различни области - индустрията, преминаване през труднодостъпни терени по време на спасителни операции, приложения за военни цели, в археологията и други. "Голямата стъпка" намира също така и педагогическо приложение - спомага за когнитивното развитие и логическите способности на децата.

По време на демонстрацията учениците ще могат да се запознаят с технологията на 3D принтирането, да разберат как се програмират лего роботи, както и да управляват "Голямата стъпка". Учените ще покажат на своите малки гости и дронове, създадени от докторанти в Института по роботика.

Учениците ще може да посетят днес в 14.30 часа в Института по роботика. Демонстрациите ще се състоят в залата на института, на ул."Акад.Георги Бончев", блок 2.