Американското министерство на енергетиката обяви проекта Aurora, в рамките на който в Съединените американски щати ще бъде изграден най-мощният суперкомпютър в света.

Компютърният комплекс ще бъде разположен зад стените на Националната лаборатория "Аргон" в Чикаго, а дизайнът на най-мощния суперкомпютър ще е дело на специалисти от Intel и Cray. Цената на проекта е около половин милиард долара.

Предполага се, че суперкомпютърът Aurora ще може да осъществява 1 квантилион (1 000 000 000 000 000 000) операции в секунда, което е пет пъти повече от способностите на сегашния най-бърз суперкомпютър.

ЕxaFLOPS дизайнът и ще позволи на американските учени да изследват нови материали, лекарства и методи за борба с рака. Суперкомпютърът ще може да прави прецизни климатични или космически модели, а изкуственият му интелект би бил много способен.

Учените са обнадеждени, че с Aurora ще може да се извърши и пълна и подробна картография на човешкия мозък, което ще позволи на по-нататъшното създаване на интерфейс между човек и машина.

По план Aurora трябва да заработи през 2021 година.