Нетното богатство на шефът на Facebook, Марк Зукърбърг, надмина 100 милиарда долара. Това стана след като цената на акциите на компанията се повиши през изминалите дни. Цената им никога не е била по-висока в историята на компанията, пише Bloomberg.

Любопитен факт е, че от началото на годината до сега, богатството на Марк Зукърбърг е нараснало с около 22 милиарда долара. Подобна е ситуацията с почти всички милиардери, особено от технологичния сектор.

Най-богатият човек на планетата е добавил към състоянието си над 75 милиарда долара. Причината за това е пандемията от коронавирус, която значително увеличи пазаруването онлайн. Състоянието на Илон Мъск е нараснало със 17 милиарда долара, а дори бившият шеф на Microsoft, Стив Балмър, е успял да натрупа още 15 милиарда долара.

Изследване на BusinessInsider показва, че по време на пандемията топ милиардерите в света са добавили почти 640 милиарда долара към богатството си. Според CNBC над 2/3 от спечелените допълнителни милиарди на американци.

На фона на увеличаване богатствата на милиардерите, пандемията от Covid-19 доведе милиони хора по цялата планета до безработица и постави сигурното начало на пълзяща нова световна икономическа криза.

Икономистите изтъкват, че големите печеливши са от IT сектора, който не просто е останал почти незасегнат от пандемията, но е придобил много по-голямо икономическо значение.