Джеф Безос, най-богатият човек в света, е на път да полети към Космоса. Събитието е планирано за 16:00 българско време, изстрелването от частния космодрум в Тексас ще можете да проследите на живо в Dir.bg.

Какво знаем за полета?

Ракетата

Милиардерът Джеф Безос ще излети на борда на ракетата New Shepard, чиято първа степен може да се приземява обратно. С него на борда ще бъдат брат му Марк, 18-годишният студент Оливър Дамен и 82-годишната Уоли Фънк.

Туристическата суборбитална капсула ще достигне до височина от 100 километра, след което ще се приземи на Земята с парашут.

Полетът е напълно автоматизиран и поради тази причина на борда няма пилот Така изстрелването днес е историческо, защото ще е първата непилотирана космическа мисия с изцяло цивилен екипаж.

Ракетата New Shepard

Снимка: Blue Origin

Ракетата, корабът и всички технологии са дело на компанията на Джеф Безос - Blue Origin. 

Капсулата е оборудвана с меки кресла, климатик и големи дисплеи. Панорамните люкове за наблюдение на Космоса са доста големи и много повече на брой спрямо всеки един космически кораб, изстрелван досега.

Капсулата New Shepard

Снимка: Blue Origin

Полетът ще продължи 11 минути, а капсулата няма да влиза в орбита. Очаква се Джеф Безос да даде пресконференция 2 часа след кацането си на Земята.

Кои ще са на борда

Спътниците на Джеф и Марк Безос ще се окажат най-младият и най-старият астронавт, достигнали Космоса.

Джеф Безос и екипажът му

Снимка: Blue Origin

18-годишният бъдещ студент по физика Оливър Дамен смени анонимен бизнесмен, платил 30 милиона долара, за да полети в Космоса с Безос. Оказало се, че графикът на богаташа е твърде натоварен и той няма да може да полети в Космоса на 20 юли. Така се стига до замяната.

Оливър Дамен е син на мултимилионера от Нидерландия Джос Дамен, който е платил 28 милиона долара, за да може синът му да полети в Космоса.

82-годишната Уоли Фънк е другият пътник на борда. През 1961 г., когато е на 22, Фънк става част от програмата "Жени в Космоса" на НАСА. Тя се готви усилено за полета си и показва по-добри резултати от останалите мъже в отбора, включително от Джон Глен - първия американец в орбита.

Уоли Фънк минава възрастовата граница, определена от НАСА за полет в Космоса, и така и не полита, защото агенцията отказва да направи компромис. Въпреки това Фънк остава изцяло отдадена на мечтата си, като въпреки възрастта тя продължава да минава усилени тренировки дори днес.

Идва ли нова ера в космическия туризъм

Джеф Безос, Илън Мъск и Ричард Брансън са пионерите, направили космическия туризъм по-достъпен

Снимка: Wikimedia

Трима предприемачи милиардери - Джеф Безос, Илън Мъск и Ричард Брансън, смятат, че космическият туризъм има голямо бъдеще. Множество богати хора са готови да платят билет, за да прекарат няколко минути в безтегловност или пък дори да се отправят на частно пътешествие около Луната.

Тримата милиардери няма да си бъдат преки конкуренти, тъй като космическият кораб на всеки един от тях има различни възможности.

Virgin Galactic вече има над 600 резервации за билети, струващи около 250 000 долара. Компанията на Брансън очаква да започне пълно търговско обслужване през 2022 г. и в крайна сметка се надява да намали цената на билетите до около 40 000 долара.

Blue Origin на Джеф Безос планира да таксува пътниците с поне 200 000 долара на пътуване.

Билетите на SpaceX ще са по-скъпи, но и възможностите за полет в орбита или до Луната и Марс са значително по-големи. Компанията на Илон Мъск вече закара екипаж до Международната космическа станция и планира да изведе в орбита изцяло цивилен екипаж през септември.

Мъск също така каза, че SpaceX ще вземе милиардера Юсаку Маедзава на полет около Луната с бъдещата си ракета Starship през 2023 г.

Холивуд също има интерес и вече планира заснемането на филми в Космоса. Множество други компании също обмислят да изпращат топ служителите си на пътешествие в Космоса.

Очертава се през това десетилетие да видим множество изцяло цивилни и туристически пътешествия в Космоса

"Безос да не се връща"

Полетът на богатите среща и множество критици. Според тях това не е най-разумният начин за отделяне на средства, предвид че доста хора на планетата страдат от глад и болести, които се лекуват лесно.

Джеф Безос е известен и с лошите условия на труд в Amazon

Снимка: Getty Images

Според критиците желанието на най-богатите да отидат в Космоса показва единствено колко са откъснати от проблемите на Земята.

Показателна за това е и една от най-популярните подписки в change.org. Само за месец повече от 160 000 души са се подписали в петицията със заглавие "Не позволявайте на Джеф Безос да се завърне на Земята".

Американските власти са отцепили периметъра около космодрума на Безос в Тексас. А целта им е да предпазят полета от евентуалните зложелатели на милиардера, които могат да са въоръжени и да опитат да унищожат ракетата. Подобна практика обаче не е прецедент и почти всички изстрелвания преминават с най-високите мерки за сигурност.