На парада са участвали 13 000 войници, 600 броя тежка военна техника и 100 самолета. Интересното е, че парадът е бил проведен в почти секретни и доста сурови условия на полигона „Чжужихъ” в северния автономен район Вътрешна Монголия - на 400 км северно от Пекин.

Както може да се очаква, хореографията и дисциплината показани на китайския парад са впечатляващи.

Вижте снимки от парада >> >> >>На събитието е нямало представители на чужди страни или медии. Според специалистите секретният характер може би се дължи на това, че на парада са взели участие най-новите и мощни китайски оръжия - стелт самолетът J-20 и мобилната балистична ракета DF-31AG, която е снабдена с няколко ядрени бойни глави.

Освен тези мощни оръжия, много от останалата техника също се появява за пръв път пред камерите - всъщност около 40% от показаното въоръжение прави своя дебют пред публиката. Друго интересно нещо, относно парада е, че за пръв път генералният секретар на Китайската комунистическа партия и лидер на Китай Си Дзинпин се появява във военна камуфлажна униформа, приемайки за пръв път подобен парад.

ВИДЕО >> >> >>


"Никога в историята на нашата страна не сме имали толкова голяма нужда от мощна армия. Китай трябва да изгради силни въоръжени сили, защото никога не сме били по-близо до постигането на националните си цели", заяви Си Дзинпин, цитиран от China Daily.

Лидерът на Китайската комунистическа партия обаче е потвърдил, че Народноосвободителна армия може да се справи със всеки противник и това се вижда в очите на всеки войник.

Китайската Народноосвободителна армия е основана на 1 август 1927 година по време на Нанчанско въстание. Тогава тя се е състояла изцяло от партизани и е воювала със силите на войските на Чан Кайши и армията на имперска Япония.

Днес Народноосвободителна армия е съставена от 0.18% от населението на Китай или 2 285 000 души.

Военният бюджет обаче съществено се увеличава, което води до безпрецедентна по мащаб в историята модернизация.

Вижте кои са най-мощните оръжия на Китай >> >> >>