Мобилните плащания са най-добрият избор, когато пазарувате в супермаркета, когато си купувате кафе на крак, плащате за паркинг, за битови сметки, такси в различни държавни институции и т.н

Според скорошни проучвания, безконтактното плащане с телефон се предпочита заради бързината, удобството, сигурността, липсата на такси за услугата и пълната липса на физически контакт. При плащанията в брой, или дори с карта последното няма как да бъде избегнато, което е съществен фактор в условията на коронавирус ситуацията, когато спазването на физическа дистанция е ключов фактор.

Какво е NFC?

NFC е абревиатура на near-field communication - комуникация в близко поле или казано по друг начин близка безконтактна комуникация. Технологията дава възможност на смартфоните, таблетите и другите устройства, оборудвани с нея, да обменят данни по между си. Тя еволюира от технологията за радиочестотна идентификация (radio-frequency identification или накратко RFID), с която са оборудвани магнитните карти за достъп например. NFC е много подобна на технологията за радиочестотна идентификация, но тя ограничава обмена на данни в периметър от около 4 сантиметра, поради което трябва да приближите смартфона си до POS терминала, за да направите плащане чрез мобилно приложение тип дигитален портфейл в магазина например. Малкият периметър, в който действа, е едно от основните предимства на NFC по отношение на сигурността и една от причините, поради които се смята за надеждна алтернатива на използването на кредитните карти. Технологията може да е полезна не само при пазаруване, но и за споделяне на видео клипове, информация за контакти и снимки между две устройства с NFC.

Как работи NFC? За разлика от Bluetooth технологията, NFC не изисква каквито и да е било ръчни настройки или чакане устройствата "да се открият" едно друго за осъществяване на обмена на данни. С NFC, връзката между две устройствата се осъществява автоматично, когато те са на най-малко четири сантиметра разстояние едно от друго. Те започват да си комуникират и подканят потребителя да извърши конкретно действие примерно плащане.

Кои устройства са оборудвани с NFC? Списъкът расте с всеки изминал ден. Повечето мобилни устройства от по-висок клас, базирани на IOS и Android имат тази функционалност. Добрата новина е, че все повече смартфони в бюджетния сегмент разполагат с NFC, което прави функцията достъпна до масовия потребител.

Скоро HMD Global, финландския производител на мобилни смарт и традиционни телефони Nokia, пусна на пазара свежо бюджетно предложение - новият Nokia 3.4 . Освен гореспоменатата функция (NFC ), смартфонът разполага с доста добри за класа си параметри. Навярно не би било пресилено да се каже, че Nokia 3.4 предлага най-доброто съотношение между цена и качество в този сегмент (смартфони под 300 лв). Със своите голям дисплей, яка 4000 mAh батерия, читава основна камера и "чист Android", този модел е повече от достатъчен, за да задоволи средния потребител, който иска изчистен и подреден потребителски интерфейс без украшения и екстри.

Устройството идва с Android 10 и готовност за актуализация до Android 11, като е гарантирано, че потребителите ще получават допълнителни актуализации за още две години плюс месечни актуализации за сигурност за период от три години.

Виж повече за модела тук.

 

И актуални оферти от 265лв: ТУК и ТУК

 

* материалът е предоставен от Nokia