С бързото развитие на технологиите свикнахме всеки следващ смартфон да е по-бърз, с по-добра камера, с по-голяма памет и прочие. Като основен проблем обаче си остава вероятността което и да е устройство, независимо от цената му, да бъде счупено или наводнено с лекота, като и в двата случая ремонтът би струвал почти колкото покупка на ново такова.

Традиционното решение на този проблем са подсилените телефони, които устояват на всякакви злополуки, включително изпускане на бетонна настилка, в басейн, заливане с гореща напитка и подобни ежедневни ситуации. Тези устройства са здрави като военни машини, но и до скоро изглеждаха по този начин. Често са твърде скъпи, груби на външен вид и с ограничени спецификации, което кара потребителите по-рядко да се спират на тях.

Решение все пак има. Nokia XR20 е 5G смартфон, който постига точният баланс между защита, функционалност, цена и дизайн. На пръв поглед устройството изглежда като нормален съвременен смартфон със семпла и изчистена визия. С тегло 248г. и дебелина 10,6мм. се нарежда сред най-тънките и леки подсилени смартфони на пазара.

Дисплеят на Nokia XR20 e 6,67-инчa с резолюция 2400 на 1080 пиксела и с отвор за селфи камерата в горната му част. Екранът е от закалено стъкло Gorilla Glass Victus - най-здравото до момента на Nokia телефон. От предната страна рамката е леко издигната над нивото на дисплея, което осигурява допълнителна механична защита. По същия елегантен и ефективен начин са подсигурени и камерите от задната страна на устройството. Задният панел е от приятна нехлъзгаща се материя, което осигурява защита от зацапване и изпускане.

снимка: HMD Global

Устройството отговаря на два от най-високите стандарти за издръжливост, а именно IP68, както и на американския военен стандарт MIL-STD810H. Това означава, че има пълна защита срещу проникване на прах и може да се справи с удари, падания от 1,8 метра, екстремни температурни колебания и потапяне до 1.5 метра сладка вода в рамките на един час. Едно от допълнителните предимства се крие в сензорния екран на Nokia XR20, с който можете да работите и когато е мокър или когато сте с ръкавици. Ако все пак успеете да счупите дисплея, той ще ви бъде заменен безплатно и еднократно през първата година от покупката. Гаранцията на телефона е удължена на 3 години, вместо стандартните две.

По отношение на основните си хардуерни спецификации Nokia XR20 се представя повече от отлично. 5G процесорът е Qualcomm Snapdragon 480, оперативната памет е 6GB, a мястото за съхранение - 128GB. Друга добра новина за потребителите е, че Nokia XR20 е част от програмата Android One - най-чистата версия на Android от Google. Има гарантирани 3 години актуализации на операционната система и 4 години актуализации за сигурност. Nokia XR20 e и перфектен бизнес телефон, като той e сертифициран като Android Enterprise продукт.

снимка: HMD Global

Що се отнася до камерите на модела, производителят е заложил на висококачествена ZEISS оптика. Основната камера е 48 MP, която се допълва отлично от 13 MP широкоъгълен обектив. Любопитно е, че работата на двете камери се улеснява от 2 вида светкавици - Dual-tone LED + Single LED. Режимът SpeedWarp осигурява бързо превъртане на ключови моменти, а при запис на пространствен звук с OZO, страничните звуци са изолирани за едно страхотно аудио изживяване.

 

Nokia XR20 разполага с батерия с капацитет 4630 mAh, която се зарежда с мощност до 18W. Модела поддържа и 15W Qi безжично зареждане, което е още една отличителна черта спрямо другите устройста в този клас.

 

снимка: HMD Global

Смартфонът може да бъде закупен със 150лв. отстъпка от Теленор само до 18.11.21г.

 

* съдържание на HMD Global