Датската енергийна агенция официално обяви, че ще построи изкуствен остров в Северно море, на 50 мили от брега на полуостров Ютланд. Когато бъде завършен, този център за зелена енергия се очаква да доставя до 10GW или приблизително енергийните нужди на 10 милиона домакинства.

С площ от около 120 000 квадратни метра, този остров ще приема, съхранява и предава енергия от близките вятърни паркове обратно към брега. Проектът ще струва около 34 милиарда щ. долара и се очаква да бъде завършен до 2033 година.

От агенцията споделят, че се надяват на острова да се помещава завод за зелено гориво, което след това ще може да бъде транспортирано в Дания. Това вероятно ще бъде продължение на държавния план за използване на излишната вятърна енергия за технологии за извличане на въглерод морската вода.

Чрез новия изкуствен остров северната страна, която е един от най-големите производители на петрол в Европейския съюз, планира значително да се доближи до целите си за обновяване на енергийната индустрия. Припомняме, че неотдавна правителството обяви, че ще спре извличането на изкопаеми горива изцяло до 2050 година. То вече прекрати предлагането на оферти на компании в бранша за бъдещи проучвания.