Десетото юбилейно издание на най-голямата образователна програма за космически технологии и изследвания в България - "Космически Предизвикателства" започва на 2 септември.

Уникалният формат на програмата позволява на младежи между 16 и 28 - годишна възраст да получат безценни практически знания и опит в перспективни области като космическо инженерство, астрофизика, космическа медицина и биотехнологии, космически науки и технологично предприемачество. Участниците ще имат възможността да разработят свой собствен прототип на базата на истински наносателит. 

Техни ментори в предизвикателството ще бъдат инженери от българската сателитна компания ЕндуроСат, както и водещи експерти от организации като Американската космическа агенция - НАСА, Европейската космическа агенция - ЕКА, Масачузетския технологичен институт - MIT, Калифорнийският технологичен институт - Caltech, Станфорд и много други.

В рамките на пет седмици, кадетите ще трябва да проектират, построят и тестват полезен товар за сателит, който да бъде интегриран в сателит на ЕндуроСат. Освен техническата готовност на своя прототип и неговата приложимост, те ще трябва да подготвят и бизнес модел, който да защитят пред организаторите на програмата и екипа на ЕндуроСат.

"Космическите изследвания и свързаната с тях инфраструктура ще стават все по-важни за съвременния свят. Космическият сектор се развива с изключителна скорост и това ще доведе до мащабни промени в много индустрии през следващите десет години", заяви по този повод Райчо Райчев, създател на "Космически предизвикателства" и основател на ЕндуроСат.

"Програмата предоставя възможност да стартираш своята космическа кариера и да участваш в реални космически проекти", допълва Райчев.

Желаещите разполагат само с 5 дни да кандидатстват ТУК >>>