Учени от Университета в Харвард направиха "Мъничкия харвардски амбулаторен микроробот" (HAMR) още по-малък. Апаратът е вдъхновен от хлебарките и е с размерите на стотинка. Той може да се движи със скорост от 13,9 дължини на тялото си в секунда или 31,2 см/с. Това го превръща в един от най-бързите и най-малки роботи, правени някога.

Озаглавен HAMR-JR, роботът е двойно по-малка версия на своя предшественик, която изследователите научиха да плува и да ходи под вода.

Екипът е решил робота, за да докаже нови производствени методи. Втората цел е била да се създаде много сръчен робот с малки размери, който да докаже, че дори и мини-ботите могат да извършват голям набор от дейности.

От Харвард споделят, че са постигнали успех и по двете направления.

Саманта Кастеланос, Е. Фарел Хелинг и Дженифър Шум представиха своите открития на Международната конференция по автоматизация на роботиката тази седмица. Според експертите приложенията на подобни роботи, имащи размерите на насекоми, могат да са цивилни или военни.

Малки роботи могат да пропълзяват като буболечки и да откриват оцелели от земетресение или друг вид катаклизъм. Те могат да се използват и като трудно забележими шпиони. Основният засега проблем е свързан с тяхната батерия, но учените са на мнение, че рано или късно този проблем ще бъде решен и роботите-хлебарки ще станат доста разпространени.