Европейската комисия одобри отпускането на 3,2 милиарда евро (приблизително 3,53 милиарда долара) държавна помощ за редица проекти, свързани с изследвания и разработки на иновативни решения в областта на батериите, съобщи Ройтерс.

Финансиране ще получат проекти, реализирани в Белгия, Финландия, Франция, Германия, Италия, Швейцария и Полша. Очаква се 3,2-те милиарда евро държавно финансиране да бъдат допълнени с 5 милиарда евро от частни инвеститори, предава technews.bg.

"Производството на батерии в Европа е от стратегически интерес за нашата икономика и общество, поради потенциала по отношение на мобилността и чистата енергия, създаването на работни места, устойчивостта и конкурентоспособността", заяви Маргрет Вестагер, датски политик, понастоящем европейски комисар по въпросите на конкуренцията в Европейската комисия.

По нейните думи, одобрената помощ ще осигури изпълнението на тази важна задача без прекомерно нарушаване на конкуренцията. Всички планирани проекти по програмата трябва да приключат до 2031 г.

Представители на Европейската комисия подчертават, че програмата ще се прилага в "амбициозни и рискови" изследвания и разработки по цялата верига от производството на батерии.

Предвиждат се изследвания в области като извличане и преработка на суровини, производство на химически съединения, разработване на акумулаторни клетки и модули, както и интегрирането им в интелигентни системи. Ще бъдат реализирани и няколко проекта за утилизация и рециклиране на използвани батерии.