Най-голямата биореакторна лаборатория, предназначена за култивиране на месо без убиване, обяви своите планове за навлизане на пазара в САЩ.

Good Meat, лабораторното подразделение за месо на Eat Just, Inc. заяви, че изгражда десет 250 000-литрови биореактора, които могат да произвеждат до 15 000 тона месо годишно, без да убият нито едно животно.

Компанията казва, че ще избере местоположение на обекта в рамките на следващите три месеца и се надява да отвори клон в САЩ в края на 2022 г., като първоначално ще произвежда имитиращи пилешки и телешки продукти.

"Мисля, че нашите внуци ще ни попитат защо сме яли месо от заклани животни през 2022 г.", каза пред в. "Гардиън" Джош Тетрик, главен изпълнителен директор на компанията-майка на Good Meat.

Според британският вестник, месото в момента е одобрено за продажба само в Сингапур, а не от Американската администрация по храните и лекарствата. 

Много от учените са на мнение, че отгледаното от клетки лабораторно месо ще намали въглеродния отпечатък на човечеството.