Фалиралата крипто борса FTX планирала да купи тихоокеански остров, за да построи мащабен бункер. Той щял да спаси милиардерите от евентуално "апокалиптично събитие". Това става ясно от съдебното дело, заведено срещу основателя на FTX - Сам Банкман-Фрид.

Малкият брат на Банкман-Фрид, Гейб, е искал да използва филантропския кон на FTX, за да купи Науру, малък коралов остров с овална форма, разположен на около 3000 км от североизточното крайбрежие на Австралия.

По население е една от най-малките държави в света, а по площ е най-малката неевропейска държава. Науру е може би единствената държава без официално обявена столица. Науру има население от 12 780 души.

Гейб вярвал, че Науру е перфектното място, на което той и приближените му могат да оцелеят Апокалипсиса - бил той Трета световна война, нова пандемия или друго катастрофално събитие с планетарен мащаб.

Твърди се, че Гейб е изпратил бележка до служител на фондация FTX, описваща "план за закупуване на суверенната нация Науру, за да се построи бункер за оцеляване в събитие, при което между 50% и 99,99% от хората умират". Планът щял да гарантира, че "ефективните алтруисти щели да оцелеят".

Шефовете на FTX наричали себе си "ефективни алтруисти", защото вярвали, че действат рационално и полза на цялото човечество. Въпреки това действията им са били насочени единствено към подсигуряването на тяхното лично благосъстояние - включително в ущърб на клиентите им.

Гейб допълнил, че "вероятно има и други неща, които е полезно да правим с една суверенна държава, като Науру".