Foxconn и други производители преустановяват дейността си в китайски технологичен център Шенжен, след като властите обявиха карантина поради увеличаване на случаите на COVID-19. Всички жители на огромния 17-милионен град ще бъдат изследвани за COVID-19, след като в неделя, 13 март, бяха съобщени 60 нови случая на заразяване. Затова на всички предприятия, които предоставят услуги, е наредено да затворят възможно най-скоро.

Foxconn е най-големият производител на електроника в света. Компанията е ключов доставчик за марки като Apple и Samsung. Базата в Шенжен е втората по големина на компанията в страната. В спрените фабрики се произвеждат компоненти (кабели, адаптери) и продукти като компютри Mac mini, смартфони iPhone, игрови конзоли PlayStation, Wii, Xbox 360, мобилни телефони и др.

Седалищата на много други китайски технологични гиганти, като Huawei, Tencent и Oppo също се намират в Шънджън, близо до границата с Хонконг. Foxconn съобщава, че спира производството в заводите си в Лонхуа и Гуанлан до второ нареждане, според Nikkei.

Спирането на производствените линии за период от 2-3 седмици неминуемо ще доведе до забавяне с доставките на ключови модели за пазара, както и на продукцията на много марки за електроника.